Milyen (Pioneer) lejátszót vegyek?

Olcsóbban...

BLOG#03 2015.01.27.

Eredetileg elkezdtem írni egy tesztet a Pioneer XDJ-R1 -es dj pultjáról. A tesztet (ami inkább mélyreható körültekintés) azzal kezdtem, hogy miért is fogtam neki megvizsgálni jobban ezt a pultot. Aztán csak az előtörténetből lett egy elég hosszú eszme-futtatás, úgyhogy inkább külön vettem a két bejegyzést. Jöjjön tehát az R1 teszt bevezető és egy kis Pioneer Dj lejátszó körültekintés 2015 januárjában (Nexus alatt).

Pár havonta megjelenő mixeim (MixStation) készítéséhez jó ideje egy Pioneer DJM-500 -as keverőt és 2db Pioneer CDJ 800 Mk2 lejátszót használtam. De mivel ~5éve a Pioneer Rekordbox rendszerét és CDJ-2000 -eseket használunk a hétvégi bulikban, a CD-t mint adathordozót gyakorlatilag elhagytuk. Így a mixeket úgy készítettem, hogy összegondoltam kb. melyik zenékből szeretném összerakni, azokat kiírtam 2 példányban CD-re és nekiestem a kutyulásnak. Ez egy kicsit macerás volt, de 2-3 havonta nem hal bele az ember. Viszont a jót könnyű megszokni (ez érződni fog a tesztben is), így gyakran hiányoztak a plusz funkciók a hagyományos CD-s pultban. Úgy gondoltam itt az ideje megválni a 800-as lejátszóktól és egy valamilyen Rekordbox képes lejátszó(k) után nézni. (A 800mk2-őket eladtam, RIP)
Fontos info: a Pioneer felső kategóriás pultjai (2000, 900, Nexusok) helyett keresem a legjobb vételt. A club standard-ek továbbra is ezek a lejátszók, viszont az áruk sajnos nagyon zsebbe-nyúlós.

Pionner CDJ 2000 | DJM 900 | NEXUS
Pionner CDJ 2000 | DJM 900 | NEXUS

Mostanában a kontrollerek egyre nagyobb teret hódítanak, szinte havonta jönnek ki újak. Itt azt hiszem fontos definiálnunk: a kontroller vezérel, méghozzá PC-t! Tehát ezek mellé kell egy PC vagy notebook vagy Macbook stb... és a gépen futó lejátszó szoftvert VEZÉRELJÜK a kontrollerrel (MIDI-vel, többnyire Serato-t vagy Traktor-t). Sokan használják ezeket a szoftvereket (többségében azok akik az elmúlt pár évben kezdték a discozást), szokás kérdése... én viszont még "régimotoros" vagyok (LOL) a DISCO-ban (15 év). De aztán lehet nem ez a pontos oka, fene tudja... valamiért nem szimpatikus a közvetlen PC szoftveres zenélés (rengeteg oka van, egyszer kifejtem). Ezért kontrollert nem szerettem volna venni. Egyszer egy jóbarátom (művésznevén a Yeti :) ) kölcsön adta a zsír új Pioneer SX kontrollerét. Kipróbáltam, jó cucc, de nem lett belőle szerelem. (Egyszer már elkérem hosszabb időre is szétcincálni a részleteit :) )

Pionner DDJ-SX
Pionner DDJ-SX

Menjünk tovább a vásárlási lehetőségekben: a használt piac eléggé érdekesen áll mostanság - és az érdekes itt nem éppen kedvezőt jelent (már ha az ember vásárolni szeretne). Szinte nincs is eladó új (vagy előző) szériás használt Pioneer lejátszó (2000, 900 és Nexusok). Ezért ha mégis van, akkor nagyon áron felül. Általában az új cuccok nettó áráért kínálnak 2-3 éves lejátszókat. Ami hát nem éppen számít jó vételnek. Elméletben a CDJ-900 (nem nexus) lejátszónak kellene lennie a legjobb vételnek jelenleg. Csak "sajnos" ezt az elméletet megborította a Pio' nemrég kiadott lejátszója. Ez pedig az XDJ-1000. (igen, ez amibe nem lehet CD-t rakni - na de ne feledjük, hogy pont azért keresünk/keresek lejátszót mert nem játszok már CD-ről)

Rövid tömör "pofon" azoknak akik az új CD nélküli cuccokat gúnyolják vagy röhögik:

Az "új" Pioneer rendszert (Rekordbox) rengeteg disco-s ma sem ismeri, pedig lassan 6 éves! Sokan a CD-ket nyomatják a 2000-esbe, majd jön a fika hogy semmi extra nincs a lejátszóba (már olyat is hallottam aki totál szidta). Hát kérem szépen, ha CD-t rámolsz a 2000esbe akkor nincs is értelme, nyugodtan maradj a CDJ 1000-nél. Na de van egy kis csavar, a 2000-esbe beledughatsz pendrive-ot is. De! ha az nem egy Rekordbox-al MEGFELELŐEN használt és exportált pendrive, csak egy sima mp3-at rámásolós féle akkor ugyanott vagyunk mintha CD-znél = tehát semmi értelme a 2000-es lejátszónak. Hogy miért? Aki még nem használja a Rekordboxot azt valószínűleg nem is érdekli a dolog. Akit mégis, annak készül egy későbbi "cikkem" a pontos válasszal, addig pedig tudjátok hol találtok meg ha kérdésetek lenne ;) Ha maradsz a CD-nél vagy pendrive-nál akkor továbbra is maradj a CDJ-1000-nél vagy pendrive-ozáshoz CDJ-400.

Pionner XDJ 1000
Pionner XDJ 1000

Az új lejátszó beárazásával Pioneer eléggé meglepte a disco-s világot (és a piacot). A lejátszó ára jelenleg bruttó 300.000 HUF körül mozog. "Hűű de ki*aszott olcsó" - kiáltottak fel most sokan :D Mihez képest, ugye?! Az egyszerűség kedvéért számoljunk párban (eggyel mit kezdesz?) és bruttó árakban (bár elméletileg a többség élhet a nettóval - megint másik történet):

A tudásokat hasonlítva lehet találni apró különbségeket, de ezek nem számottevőek, a lényeget mindegyik készülék tudja 100%-ban. Gyakorlatilag az új 1000-es megjelenése miatt a használt első szériás 2000-es és 900as lejátszóknak elméletben legalább még egy 100-assal olcsóbbnak kéne lenniük, de nem azok. ...mert ezt kb. mindenki tudja és ezért nem is adja el (nem érdemes). Kis kínálat (+nagy kereslet) = magas ár.

Az biztos, hogy ha Rekordbox technológiát akarunk használni akkor már látjuk, hogy bizony kb. 500ezer a legalja (de inkább 600e)... vagy mégsem?! - de igen! egyelőre...

Pionner CDJ 850
Pionner CDJ 850
Pionner CDJ 350
Pionner CDJ 350

Itt vannak a kisebb lejátszók, CDJ-350 és a CDJ-850. Ezeken is ott figyel a Rekordbox logó... hát sajnos ez kicsit megtévesztő üzenet. A lejátszók valóban kezelik a Rekordbox exportos USB-s eszközöket de sajnos ez általában kimerül a playlist kezelésben. Ami egyébként már önmagában is egy jó dolog, de a hab erősen lemarad a tortáról, sőt még a felső csoki réteg is... tehát jelentős funkciók kimaradnak ezekből a készülékekből. Csak egyet említenék példának: QUANTIZE. (Jelentéséről a későbbi Rekordboxos leírásomban). Nem hiába, különbségnek lennie kell az egyes lejátszók között, árban és tudásban is. Különben minek lenne többféle? Hogy tudnák eladni a drágábbat és hogy érhetne el egy "szeletet" az, akinek nem futja a drágára? De ez mindenben így van, tudjuk jól. A Pioneer egyébként nagyon okosan (marketing) kitalálta a lépcsőket az ár-tudás vonalon. A kisebb lejátszókat tehát ezért nem vettem a "körbe", ami alapján mondjuk vásárolnék.

Van még egy szegmens, amit talán sokan kontrollernek neveznének (ránézésre)... a Pioneer DJ SYSTEM-nek hívja (stand-alone). Itt jelenleg két pult található, illetve 2015 márciusára megjön a harmadik ami a következő pofont adja a dj-pult világnak.

Pionner XDJ AERO
Pionner XDJ AERO

A legkisebb pult az XDJ Aero, ez sajnos eléggé gyerekjáték kinézetű cucc, jelenleg akciósan 245 ezer HUF környékén kapható. Nekem sajnos nagyon "Nintendo" feeling-em van tőle és a kiemelt extra funkciók is erre emlékeztetnek, pl.: WIFI-n mobil eszközöket tudunk csatlakoztatni és arról játszani. Okos, ötletes dolog de nem azt az igazi nagyipari,- és profi felhasználói réteget célozzák meg vele (home felhasználás hivatalosan is), ráadásul eléggé meg is kérik az árát. Viszont ami fontos már ennél a pultnál is: ez nem kontroller, nincs szükség PC-re a működéshez! Pendrive-ról vagy hálózati kapcsolaton keresztül mobil eszközökről tud zenei forrásokat olvasni-lejátszani! Tulajdonképpen ez a Pioneer DJ-SYSTEM szekció lényege, alapja. Mindezek mellett ezekben benne van a keverő és a lejátszó is egy készülékben, szóval komplett a cucc, nincs semmi plusz amit hozzá kell venni a működéshez.

Pionner XDJ R1
Pionner XDJ R1

A második tag a csoportban az XDJ-R1. Ez a pult viszont már "megér egy misét" :) és én meg is írom azt a misét :D Egy új bejegyzésben mélyrehatóan ki fogom fejteni véleményemet az R1-ről, ugyanis én magam is elgondolkodtam rajta, hogy beszerzek egyet. Egy kedves ismerősöm (TéDé) kölcsön adta az övét pár napra, így lehetőségem nyílt rendesen körbejárni a használhatóságot, és úgy általában mindent rajta. Az XDJ-R1 olvas USB-ről (Rekordbox kompatibilis), CD-ről!, WIFI-n mobil eszközökről (Remotebox app-al - csak Apple termékeken elérhető!) és nem utolsó sorban MIDI vezérlőként is tud működni. Ára jelenleg 290 ezer HUF körül mozog. A későbbi írásom (tesztem) végszavát most kénytelen vagyok "lelőni", tehát kérem vigyázzanak - spoiler veszély! - Talán a legjobb ár-érték arányú dj-pult ami a piacon van. Még a használt cuccokhoz viszonyítva is jó vétel. Viszont kell jöjjön egy "DE SAJNOS": szinte ugyanaz a probléma vele mint a kisebb önálló CDJ lejátszókkal. Rekordboxos, de aki ki szeretné használni rendesen a rendszer adta előnyöket annak kell hoznia néhány áldozatot. Viszont itt már nem olyan sokat... ez a tesztből ki fog derülni. Ajánlott vételnek számít az "elérhető" kategóriában.

Pionner XDJ RX
Pionner XDJ RX

Végül térjünk ki a pár napja bejelentett, 2015 márciusában megjelenő, a legtöbb szakembert meg-hümmögtető' új üdvöskére, ez pedig az XDJ-RX. A DJ-SYSTEM harmadik tagja. A legegyszerűbben leírva: gyakorlatilag egy készülékben egy "mini"-nexus pult. A különbségek 2db CDJ-2000 Nexus és egy DJM-900 Nexus-hoz képest: -nem tud CD-t, -kisebb a JOG tárcsa és 2 csatornás a keverő. PONT. A várható ára bruttó ~500ezer HUF. Hogy mindenki levágja a lényeget, a full nexus pult teljes ára jelenleg ~1,67 millió HUF. Tehát az RX-el hangyányi kompromisszummal, kevesebb mint harmad áron kapjuk kézbe az ÖSSZES Rekordbox fícsört'! Ez kérem szépen a "hmmmm" :)

Én elgondolkodtam a vásárlásán... várom a megjelenést, szeretnék egyet minél jobban kipróbálni, s aztán még az is lehet hogy beruházok egyre ha megtetszik. Nagy zsákba macska egyelőre úgy tűnik nincsen, a cuccról konkrét leírás és már néhány bemutató videó is elérhető, azok alapján pedig ez bizony egy jó cuccnak ígérkezik. Az R1 tesztem végén kitérek arra, hogy miket is tud (még ha kipróbálni nem is volt lehetőségem eddig). - Update: Vásároltam egy Pioneer XDJ Rx-et, úgyhogy részletes teszt fog készülni!

Köszönöm a figyelmet! :)

by DANEE DEE

vissza a blogokhoz