Pioneer DJS-1000

Részletes megjelenési elemzés

BLOG#05 2017.10.26.

Nem, ez nem photoshop... (elsőre én is azt hittem), hanem a Pioneer új, önálló samplere, elsősorban olyan DJ-knek, akik a CDJ széria csúcs pultjával dolgoznak!

Pionner DJS-1000
Pioneer DJS-1000 | DJ SAMPLER

Napjainkban a professzionális DJ-k rengeteg különböző eszközt használnak az élő szettjeikben, azért hogy egyedivé, különlegessé tegyék azokat. Valamint így produceri, zenekészítő kreativitásukat nem csak a stúdió körülmények között elkészített önálló track-jeikben tudják kifejezni, hanem az Dj szettjeikben is. A dj-zés mindenképpen ebbe az irányba tart és fejlődik (és már nem csak a professzionális), ezért nem csoda, hogy a Pioneer is igyekszik kiszolgálni (és fejleszteni) eszközeivel ezt az irányt. Erre mondhatni iskola-példa ez az új interfész, a DJS-1000.

Igazából egy szóval is ki lehet fejezni, mi is ez a kicsit futurisztikusnak tűnő kütyü: ez egy real-time remixer gép.

Kicsit pontosabban: egy könnyen kezelhető performansz-hangszer (sampler és szekvenszer), 16 db színes léptetővel, 16 db színes pad-dal, többféle átjárhatósággal (ki és bemenetek), 7 colos érintő kijelzővel, beépített effektekkel, dj pult-barát felépítéssel.

Részletes tulajdonságok:

Step sequencer
Egyszerűen létrehozhatjuk a groove-unkat a 16 db különálló léptetővel, amik többféle színnel tudnak megjelenni, így egyértelműbbé téve a különválasztást.

Pionner DJS-1000 sequencer
Pioneer DJS-1000 | Sequencer

Performance Pad
16 db nagyméretű gumírozott pad található az eszköz közepén (mondhatni a JOG tárcsa helyén). Természetesen ezek is több színben tudnak megjelenni és ismerősek lehetnek korábbi Pioneer eszközökről.
Pad módok: Track, Mute (+hold solo), Hot slice, Slice, Scale

Pioneer DJS-1000 PADS
Pioneer DJS-1000 | PADS

Touch strip
Ez egy érintő felület, amin ujjunkat húzva változtathatjuk a hangmagasságot (pitch) vagy repeat módban játszhatunk a drum-mal. Illetve két teljesen önálló módot is létrehozhatunk amit előre magunk paraméterezhetünk, ahogy csak akarunk.

7 colos érintőkijelző, aminek az érintő képessége talán még sohasem volt olyan hasznos, mint itt.

Pioneer DJS-1000 screen
Pioneer DJS-1000 | 7" Screen

Szinkronizálási lehetőség különféle külső eszközökkel, mint MIDI vagy akár BEAT SYNC egy CDJ-2000 NXS2-vel (vagy XDJ-1000 MK2-vel) PRO DJ LINK-en keresztül. És nem kell megijedni, lehet azért kézzel is javítani, igaz JOG tárcsa hiányában csak a régi időket idéző (pitch jellegű) gombokkal, de ez éppen elég arra amire kell! (A sync-el kapcsolatos balhét tessék már elfelejteni, ráadásul egy ilyen eszköznél egyenesen nevetséges lenne bárkinek is ezen háborogni! Pont.)

Élő mintavételezés (live sampling):
A bemeneten érkező hangot azonnal kedvünkre használhatjuk. Mintavétel után automatikusan szinkronizálódnak az aktuális szekvenciánkkal egy loop-ban. Tehát egyből remixelhetünk! Bármelyik bemenetről felvehetünk, jöjjön akár az egy lemezjátszóról is a keverőnkön keresztül!

Effektek:
Reverb-et, Echo-t és Filter-t használhatunk az egyes trackjeinken, vagy trackek csoportjain vagy természetesen akár mindenen egyszerre.

Design:
A DJS-1000 tökéletesen illeszkedik a Pioneer klub-sztenderd csúcs pultjához, mivel a CDJ-2000 NXS2 -höz nagyon hasonló vonalvezetésű házba építették.

Pioneer DJS-1000 set
Pioneer DJS-1000 | SET

USB eszközök támogatása: különböző minták vagy akár komplett projektek kezeléséhez, mivel támogatja az eszköz a DJS-TSP Project Creator által létrehozott SCENE fájlokat, valamint a Toraiz SP-16 projekteket is.

Több mint 2500 Loopmasters mintát kapunk a készülékhez közvetlenül.

Összegzés

A DJS-1000 legtöbb funkciója megegyezik a korábban megjelent Toraiz SP-16 samplerével, annyi különbséggel, hogy a DJS néhány egyedi módban egy kicsit másképp viselkedik mint a Toraiz és valószínűleg a nem a Dave Smith által összehozott szinti motort használja (ugyanis a hivatalos sajtó anyag erre sajnos nem tér ki, és az eszköz fotóin sincs ez feltüntetve - mint a Toraiz-oknál). A DJS-1000 legideálisabb rendszerbe kötése csak egy dedikált SEND/RETURN FX képes keverővel jöhet létre! (mint például a DJM-900 NXS2)

Sajnos ebben a cikkben a szokásosnál is több kifejezésre nincs normális magyar megfelelő, azért remélem ez nem okozott gondot senkinek sem! Ez az eszköz egyértelműen azt az irányt mutatja, amerre a DJ-zés jövője tart, akár tetszik, akár nem! :)

Pioneer DJS-1000 rear
Pioneer DJS-1000 | Hátlap
Specifikáció:

Az adatok a hivatalos sajtó közleményből származnak, amit köszönök a DjSoundLight -nak!

Ha véleményed lenne, írd meg nekem facebook-on kommentbe. Köszönöm a figyelmet! :)

Jó zenézést kívánok!
by DANEE DEE

vissza a blogokhoz