Pioneer XDJ-RX2

Részletes megjelenési elemzés és összehasonlítás XDJ-RX -el

BLOG#04 2017.09.14.

Bár már többször megígértem, hogy részletesen kielemzem a Pioneer XDJ RX-et (ami ráadásul a saját pultom, így hosszú-távú tapasztalataim is vannak) de most megjelent az utód (XDJ-RX2) és szeretnék gyorsan reagálni. Természetesen egyelőre csak a hivatalos specifikáció adataiból és a bemutató videóból tudok következtetést levonni, de úgy gondolom így is elég alapos kifejtés következik:

Pionner XDJ-RX2 USB
Pioneer XDJ-RX2 | Áttektintés

Vegyük sorra a különbségeket / új fícsöröket':

7" kijelző Bár ezt felhozzák újdonságnak, az elődnek is ekkora volt már a kijelzője. A különbség azonban az, hogy az RX2 már érintőképernyős. Szerencsére nem pakoltak be ezáltal sok funkciót a kijelzőre gombok helyett (mint az XDJ-1000 -en), viszont így gyorsabban tudunk begépeléssel keresni a track-ek között, és így már van NeedleSearch (a teljes hullámformán ahova tappolunk, oda ugrik a lejátszás) ezek hasznos dolgok azért! Valamint a különböző szűrési módokat (ahogy NXS2-őn) is a kijelző nyomogatásával tudjuk állítani.

Pionner XDJ-RX2 kijelző
Pioneer XDJ-RX2 vs XDJ-RX | Kijelző 1:1

A kijelző kapcsán kiemelik újdonságnak, hogy nagyíthatjuk a wave-t a kijelzőn, de hát ez az elődnél is megvolt már :) Ezen a téren annyi újdonság lett, hogy most már a Multicolor (színes) wave-t színesen is látjuk, az RX-nél ez még csak kék árnyalatosan működött. Én egyébként a rekordboxot is a kék verzióban használom, szimpatikusabb.

Felkerült a Selector potméter a kijelző mellé, mint az önálló nagy lejátszókon. Az RX-en a keverő EQ potméterek között volt, ezt viszonylag hamar meglehetett szokni, de amikor 2000-esek után zenéltem RX-ről, gyakran nyúltam a sötétbe a kijelző mellé, keresve a selector-t. Tehát ezt a frissítést is jó iránynak tartom. A selector köré bekerült egyébként a NXS2-nél is használt 4 gomb. A szokásos "back" és "tag track" felülre, alulra pedig az új szűrési funkciók gombjai.

A Browse | Taglist | Info | Menu gombsor is felkerült a kijelző fölé, ahogy a nagy lejátszókon (RX-en a kijelző alatt voltak).

Pionner XDJ-RX2 keverő
Pioneer XDJ-RX2 vs XDJ-RX | Keverő 1:1

A kivezérlésjelző ledsorok kicsit feljebb csúsztak, az EQ potméterek közé. A CUE (fejhallgató belehallgatás) választó gombjai felkerültek a csatorna tolópotméterek fölé (korábban a fejhallgató hangerő alatt voltak). Úgygondolom jobb helyre kerültek, egyértelműbb, gyorsabban felfogható, hogy éppen mit hallgatunk. Újdonság, hogy lett egy új gomb, mint a DJM keverőkön, most már a master-nek is van CUE gombja. Az RX-en csak a fejhallgató CUE-Master arány állítójának teljes eltekerésével tudtuk a fülesre csak a master-t rakni. (Több helyen is olvastam, hogy ez sokaknak nagy szívfájdalma volt az RX-nél, ezek szerint figyelik a felhasználói visszajelzéseket.)

A Sound Color-on is frissítettek, a gombok elhelyezkedése itt is kicsit változott, 2x2-es blokkba kerültek és kicsit lejjebb jöttek. Ez kicsit rosszabb lett így, bőven van ott hely, a szellősebb régi elhelyezkedéssel könnyebben el lehetett találni a gombokat. Viszont változtak az effektek, kiesett a Crush és a Gate, jött helyette a Sweep és a Dub echo. Illetve kaptunk egy paraméterezési lehetőséget color-onként. Ez viszont már dícséretes!

Bár kiemelik, hogy a beat effekt-eket is megkaptuk a 900NXS keverőből, ez eddig is megvolt az RX-ben, ugyanaz most is.

A Booth (kontroll monitor) és a Master hangerő potméterek a keverő rész tetejébe kerültek át. Az RX-en a jobb oldali "lejátszó" fölött voltak. Megszokás kérdése csak, hogy hol van jobb helyen talán (most megint egy új helyet kell megszokni, leginkább a Booth tekintetében amit általában ezerszer tekerünk/buli :) ).

Pionner XDJ-RX2 USB
Pioneer XDJ-RX2 vs XDJ-RX | USB - jobb felső rész 1:1

Az USB foglalatok is egy kupacra kerültek (jobb felülre). Az RX-en az egyik bal oldalon volt. Funkcióban itt minden a régi. 2 db USB eszközt (Pendrive, HDD) csatlakoztathatunk és böngészhetünk egy időben. Az egyikre (csak a jobb oldali aljzaton lévőre) rögzíthetjük a teljes mastert, digitálisan, wav-ba.

Bekerült egy plusz AUX csatorna, egy pár RCA aljzaton keresztül fogadhatunk vonalszintű jelet mondjuk notebookról vagy akár egy külső zenekari keverőről (telefonról - jajj). Külön potméterrel szabályozhatjuk a hangerejét a keverő szegmens bal felső sarkában. Tehát anélkül hogy elbuknánk egy sávot a keverőről. Megmaradt a lehetőség a keverő különálló használatára is, az 1-es 2-es csatornára ráköthetünk CD játszót vagy lemezjátszót továbbra is.

Pionner XDJ-RX2 PAD
Pioneer XDJ-RX2 vs XDJ-RX | PAD 1:1

A legjelentősebb újdonság (RX-hez képest) a 8 db PAD oldalanként (korábban 4) amik ezúttal már mindenféle színnel tudnak világítani - funkciótól függően. Hot Cue | Beat loop | Slip Loop | Beat Jump -ot használhatunk velük. Hot cue-nál értelemszerűen a Rekordboxban beállított színekkel kapjuk az egyes Hot Cue-inkat (immáron 8 db-ot). Beat loop a régi, csak a plusz 4 pad-nak köszönhetően nem kell shift-elnünk, azonnal többféle hosszúságot "foghatunk". A Slip loop félig-meddig újdonság, tulajdonképpen a Beat loop azonnali slip változata (a rendes slip módra váltás nélkül), tehát egy pad lenyomva tartásáig adott hosszúságú loop-ot fogunk de közben a track lejátszás (ideje) megy tovább a háttérben. A Beat jump új dolog, adott számú ütemmel tudunk odébb ugrani a zenébe (sajnos nem találtam még pontos infót, de úgy gondolom 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ütemmel előre, illetve hátra - shift-elve), természetesen kvantálva, hogy értelme is legyen a dolognak. Ez a fícsör' sokszor jól tud jönni. Az RX-ben Loop Slice néven hasonló funkció volt itt korábban, csak akkor egy loop-on belül tudtunk csak "ugrálni", az új megoldás mindenképpen jobb.

Pionner XDJ-RX2 hátulja
Pioneer XDJ-RX2 vs XDJ-RX | Hátlap 1:1

Szinte véletlenül fedeztem fel egy változást, az RX2-n nincs Ethernet (RJ45) aljzat. A Rekordbox-al való linkelési lehetőség pedig megmaradt... csak most már USB-n keresztül fog működni. (Nem MIDI, hanem PRO DJ LINK mód!) Nem jöttem még rá ennek a változásnak a miért-jére. Tulajdonképpen az RX-en Ethernet-tel csak és kizárólag egy db PC-hez (Rekordboxhoz) lehetett csatlakozni, nem működött a linkelés RX és pl egy CDJ-2000 között. Ebből kiindulva nem vesztettünk sokat, nem UTP kábellel csatlakozunk hanem USB-vel. Mondjuk így nem kell Switch/Router-t használnunk ha a PC-re kábellel akarunk netet kötni közben. Viszont így elvesztettük azt a lehetőség, hogy Wifi hálózaton keresztül csatlakozzunk (kizárólag plusz Router segítségével) egy Rekordbox-ra. Ez persze nem tragédia, ezt egyébként sem javasoltam korábban se, mert nem annyira megbízható kapcsolat. Minden esetre kíváncsi lennék egy szakszerű hivatalos magyarázatra ez ügyben - valószínűleg sosem kapok rá választ - lehetséges hogy az USB interface technikai okokból megbízhatóbb az eszközön... de csak találgathatok. :)

Pionner XDJ-RX2 USB
Pioneer XDJ-RX2 vs XDJ-RX | Méretek 1:1

Az RX2-höz (is) jár a Rekordbox DJ licensz. Természetesen USB Midi-n keresztül használhatjuk az egyre népszerűbb Pioneer kontroller szoftvert. Ráadásul (állítólag limitált számban) megkapjuk a Rekordbox video licenszet is az eszközhöz! Apró változás még, hogy az RX2 elődjéhez képest fizikailag picikét magasabb (+4mm) és mélyebb lett (+32mm), talán a felső képernyő kiugrás is kicsit nagyobb, de erről nincs adatom. Nyilván a plusz dolgok miatt egy picikét tolódtak a gombok és potik, néhol picit mások a távolságok/közök, de nem gondolnám, hogy ezen bárki fent akadna. A JOG szélének mintázata megváltozott, nagyon hasonló a nagytesókéhoz (CDJ-k), de a JOG méret maradt a régi (én mondjuk egy nagy jog-nak örültem volna a legjobban). Arról sincs infóm, hogy a Jog mechanikája változott-e, de úgy gondolom arról említést tettek volna, ez majd az első találkozáskor derül ki.

A rendelkezésre álló adatok alapján ezeket a különbségeket/újdonságokat fedeztem fel. Ezeken kívül megmaradt az RX rengeteg nagyon jó tulajdonsága. A fontosabbak:

Az RX2 (ahogy az RX is) továbbra is a legjobb ár-érték-tudás arányú pult. Megkapjuk az összes funkciót amit a zászlóshajó (CDJ 2000 NXS2 - DJM-900NXS) tud. Csupán a keverőnk 2 csatornás (4 helyett), a Jog tárcsa kisebb és nem fékezhető, valamint nem tud CD-t játszani. Ezekről kell lemondani és megmarad a zsebünkben kb 1,5 millió Ft :) ...megérősnek tűnik! Ugyanis a bejelentett várható ár 560.000 Ft. (Ami egyébként nem sokkal több, mint az előd bejelentési ára volt. ) Megjelenés: 2017. Szeptember vége.

(Ha esetleg egy forgalmazó feltudna ajánlani nekem a megjelenés előtt, vagy mondjuk megjelenéskor egyet tesztelésre azt örömmel venném, és akkor megírnám a használati tapasztalatokat is még frissében! :) )

Ha véleményed lenne, írd meg nekem facebook-on kommentbe. Köszönöm a figyelmet! :)

by DANEE DEE

vissza a blogokhoz