Rekordbox 5.1 - 5.2 újdonságok

Lyric, Lighting, Automix

BLOG#07 2018.01.18.

Pár napja, hogy bejelentette a Pioneer az új, fékezhető jog tárcsás, 4 csatornás RekordboxDj controllerét, ez a DDJ-1000. A leírása és a specifikációja alapján biztos voltam benne, hogy jönni fog hozzá egy RekordboxDj update, hogy működjenek az új funkciók. Ez így is történt, viszont a várt dolog mellé olyat dobott még a Pio' amik hallatán valószínűleg többeknek elhagyta a száját a "hűha" kifejezés! Bevallom ezzel én is így voltam, de aztán mégis elégedetlenné váltam, amikor utána néztem miről is van szó.
(nem is én volnék :) )

Pionner DDJ-1000
Pioneer DDJ-1000 RekordboxDj Controller

Két részletben jönnek a fícsörök'.

Az első az 5.1-es verzióval, ami mától elérhető (18.01.18.). Ebbe belekerült a DDJ-1000 támogatás és egy igen érdekes funkció... előre szólok: fájni fog! Úgy gondolom "kocsmai" verekedések százai alakultak már ki a SYNC gombnak köszönhetően :) pedig csak a legtöbben nem gondolnak bele rendesen, na de ebbe most ne menjünk bele... Ha a SYNC-en felkapta valaki a vizet, mit fog szólni az AUTOMIX funkcióhoz? Igen, úgy kell érteni ahogy elsőre is gondolnád!

Hogy működik?

Csinálsz egy playlistet, vagy fogsz egy már meglévőt > jobb klikk rá > 'select as automix playlist'. Ekkor egy spéci, úgynevezett KORETECH motor segítségével a RekordboxDj kielemzi a trackeket, figyelembe veszi a zenék phrase információit (ezt hogy kell magyarul mondani?), a beat pozíciókat, a BPM-et és természetesen a KEY-t, majd ezek alapján eldönti, hogy melyiket hol kell mixelni, hogy az a lehető "legtermészetesebb" legyen. A beállítások között választhatjuk azt is, hogy a track-ek sorrendjét is ő intézze (illetve hogy ismétlés legyen-e). Aztán már mehet is a "móka", játssza és mixeli a zenéket sorba. Azt hiszem itt a helye annak, hogy közöljem: ne ess pánikba! Kipróbáltam, egyelőre tipikus 'BOT' hülyeségeket csinál. Szó nincs arról, hogy James Zabiela módjára gyalázzon le minden dj-t. Kinéz magának egy általában 32 ütemnél nem hosszabb részt az éppen szóló track végén (de van, hogy a közepén vagy akár az elején) és a rámixelendő track elején, aztán amikor odaér a lejátszás ráindít, majd néhány beat után csinál egy laza (és ezáltal nem éppen direkt) át-fade-lést, aztán ennyi.

Nem akarok megbántani senkit, de ezt lehet hogy még a 3.1-es Winamp is tudta annak idején egy alap plugin-el. Vagy egy tipikus rádió automata működéséhez tudnám hasonlítani. Magyarán szólva jelenleg a funkciót kb. arra lehet használni, hogy "jól van szóljon valami, amíg a személyzettel iszogatunk a buli előtti órákban, és ne legyen hagyományos módon vége a számoknak" Ennél egyelőre kicsit se többre, mivel úgy látom csinál súlyos badarságokat is, pl fél percet játszik le egy számból és kész. Nem igazán találtam lehetőséget korrigálásra, vagy esetleg tanításra, pl. hogy én mondjam meg hol mixeljen fel/le, mennyi ideig tartson stb. De szerintem csak egyelőre nem merték ezeket belerakni, borítékolható, hogy ez a következő lépcső... na meg persze az intelligencia fejlesztése. Nem tudom, hogy lehetséges-e olyan automatikát fejleszteni, ami úgy mixel mint egy 20 éve zenélő bakelites funky dj... nem, nem lehet!... de ha mégis, akkor addig még sok lemez lepörög Technics lemezjátszókon, abba biztos vagyok!

RekordboxDj Automix
RekordboxDj Automix screenshot

Térjünk át a nagy újdonsághoz az 5.1-ben:

Ez igazából a Rekordbox DJ Videó licenszhez járó funkció, pontosabban nem jár hozzá, hanem előfizethetünk rá, havidíjért (6,9 USD/hó vagy 14,9 USD prémium kiegészítővel). Bocsánat, hogy ezzel már az elején elkeserítek egyeseket, viszont úgy gondolom, hogy aki videóval/visual-al dolgozik, annak igen is nagyon jó az új lehetőség: azaz a Lyric. Ez a kiegészítő plugin igen igen pofás dalszöveg videó klipet gyárt a zenéinknek. A demo videó alapján ez valóban nagyon jól néz ki és elég sokféle módon paraméterezhetjük is a megjelenést valamint a különböző hatásokat. Manapság egyébként is igen divatosak az dalszöveges videóklippek, szóval az ötlet maga szenzációs.

A rendszert egyébként a COTODAMA Lyric Sync technológia segítségével hozták létre, amit nemrégen fejlesztettek ki egy nagyon hasonlóan működő mobil hangszóróhoz (kijelzővel). Egy 2,59 millió dalból álló adatbázisból dolgozik, amit egy hivatalos szervezet (AIST) készít, és egyébként nem csak simán a dalszöveget detektálják, hanem ezáltal a dal hangulatát is, hogy azt kvázi automatikusan vizualizálhassa a rendszer. A kivitelezés elméletben és a demo videó alapján zseniális, de gondolom egy ritka track, ritka remixben és már bukta' is. Azoknál aki mondjuk általános sláger zenéket játszik biztos működőképes lehet, de ritka remixek vagy kevésbé TOP listás műfajoknál valószínűleg nem működik. Mint ahogy gondolom pl. Zoltán Erika megamix-et sem ismeri :) A hivatalos közlés szerint ingyen kipróbálási lehetőség van, szerettem is volna élni vele de nem találtam rá. Ennek az okát valószínűleg megtaláltam, ugyanis induláskor a Rekordbox update leírásában is szerepel már: "A Lyric funkció sajnos magyarországról nem elérhető". Gondolom jogi problémákba (vagy inkább hiányosságokba?!) ütközik. Hát ez van, azért szívesen kipróbáltam volna.

RekordboxDj 5.2 (2018 február közepén várható)

Óriási újdonság: LIGHTING

Tehát fényvezérlési lehetőség, méghozzá egy új külső interface eszköz (RR-DMX1) segítségével DMX rendszeren! Bevallom, ettől az újdonságtól jöttem a legjobban izgalomba, ugyanis gyakori, hogy fénytechnikusként is dolgozom bulikban (Fényesfiú művésznéven :D). Szóval felcsillant a szemem az új fícsör' hírétől. Pár hónapja hallottam róla, hogy egy nagy fényvezérlő gyártó elsőként alkalmazta a Pioneer Rekordbox kimeneti API-ját, arra hogy a kinyert adatok segítségével tökéletesen szinkronizálhassa a fénytechnikát a Rekordbox-al játszó DJ éppen szóló zenéjével. De amikor láttam, hogy a rendszer vagyonokba kerül, mondhatni inkább az Ultra-hoz hasonló nagyfesztiválokon használatos pulthoz elérhető, elszomorodtam. Sejtettem, hogy előbb utóbb ezek alapján majdcsak előáll a Pioneer egy saját fényvezérlési lehetőséggel, de nem gondoltam, hogy ilyen hamar.

A demo videón jól látszik, a zenékhez lehet igazítani a fényeket, némi előprogramozással persze, de aztán tutira szinkronba lesz a látvány a zenével (nem lesz probléma ha éppen nincs fénytechnikusa a dj-nek). Ám kérdés, hogy mi történik például akkor ha nincs előre leprogramozva minden trackhez a fény... persze biztos van automatikus detektálás, de az azért sosem az igazi! Tuti jobb, mint egy kínai fényvezérlő mikrofon alapú hangdetektora (annál mondjuk bármi jobb). Aminek inkább igazán örülnék, mint 'fényesfiú', az az ha egy saját külön felületet/szoftvert kapnék amivel azért közben be tudnék avatkozni a történésekbe (ha nem én zenélek egy kontrollerről). Úgy látom egyelőre ez nehézkesen lesz megoldható, mert arra összpontosítanak, hogy a DJ a controlleren lévő interakciókkal egyben vezérli a fénytechnikát is. Na meg persze keményen előkészíti a zenéihez a fénybeállításokat is. Ezzel további gond lehet azért, hogy nem mindig ugyanúgy, ugyanolyan elrendezésben pakoljuk fel a fénytechnikát és már borulhat is a jó kis setup vagy legalábbis igazítani kell... és azért általában a legtöbb dj-nek jó nagy a zenegyűjteménye! (Nagyobb koncerteken egyébként nagyon gyakori már az úgynevezett timecode alapú fénytechnika, amivel nagyon jól hangolt látványt lehet elérni hasonlóképpen, de ne feledjük hogy egy koncert előre begyakorolt műsor, tehát ismert a tracklista stb. és természetesen előmunka szükséges!)

Összegezve az újdonságokat:

a Lyric és a Lighting funkciók igazán jók és valóban újdonságnak nevezhetjük őket, de egyelőre igen szűk az a kör akik igazán hasznát veszik majd jelen formájukban. Van még hova fejlődni mindegyiknek, de nem kell találgatni, mindegyiknél teljesen egyértelmű, hogy merre kell/fog haladni.

Megemlítenék még egy igen fontos dolgot mindegyik kapcsán:

Mindkét fícsör' esetében RekordboxDJ -vel (performance/controller mód) kell zenélnünk, hogy használhassuk. Tehát LINK módban nem működnek, és jelenleg az élvonal még csak PC LINK-et sem használ, hanem inkább USB pendrive/HDD/SD -ről zenél! De igen közeledik az új zászlóshajó(k) bejelentése a Pioneer házatáján (legalábbis szerintem) és ezek a dolgok igen jól mutatják, hogy milyen irányú fejlesztéseket rakhatnak majd az új csúcs pultba!

Az automix pedig egy újabb lépés afelé amit többen is a DJ-k szomorú jövőjének jósolnak, mi szerint megyünk az automatizálás és a mesterséges intelligencia felé, ahol a hagyományos értelemben vett DJ már nem létezik többé, helyünket átveszik az "okos" dolgok amik kiszolgálják a népet. Bár nekem éppen más a véleményem a jövőről, ha mégis ez fog bekövetkezni, akkor is kitartok majd amellett ami az életem: a zene és a zenélés, úgy ahogy azt mindig is csináltam: szívből, lélekkel!

Ha véleményed lenne, írd meg nekem facebook-on kommentbe. Köszönöm a figyelmet! :)

by DANEE DEE

vissza a blogokhoz