Rekordbox Device Library Plus

Mit jelent és mit érdemes tudni róla?

BLOG#21 2024.01.27.

Device Library

Amikor egy USB-re exportálunk a Rekordbox-ból, egy adatbázis jön létre az eszközön, amiben tárolva vannak a playlistek, cue pontok, loopok stb. Ez az adatbázis a Device Library.

Device Library Plus

A lejátszók új funkcióihoz szükségessé vált egy új fajta adatbázis (típus) bevezetése, amit Device Library Plus -nak nevezett el a Pioneer (AlphaTheta).

Device Library vs. Device Library Plus
Rekordbox Device Library vs. Device Library Plus

A Device Library Plus az OPUS QUAD lejátszóban debütált (2023 március) és ez a lejátszó kizárólag az új fajta adatbázissal működik (teljes funkciókkal). Ehhez korábban szükséges volt a Rekordbox beállításai között bepipálni, hogy az új fajta adatbázist is (vagy csak azt) exportálja az USB eszközünkre a Rekordbox. A Rekordbox 6.8.1.-es verziójától ez viszont már alapértelmezetté vált, azaz minden exportáláskor mind a két típusú adatbázis létre jön (vagy frissül) az USB eszközünkön.

Figyelem! A 6.8.1 verzióban a SyncManager bizonyos esetekben hibásan működhet, mindegy melyik fajta adatbázist használod! Ezt a bug-ot aztán a 6.8.2-ben kijavították, így javaslom ezt a verziót használni!

Erre azért van szükség, mert a jövőben megjelenő Pioneer Dj / AlphaTheta lejátszók csak az új fajta adatbázist fogják használni. Jelenleg (2024. január) csak az OPUS QUAD és az OMNIS DUO igényli ezt.

OPUS QUAD & OMNIS DUO
OPUS QUAD & OMNIS DUO

Nincs hivatalos információ arról, hogy a "régi" lejátszók közül esetleg melyiket teszik Plus-os adatbázist használóvá egy esetleges firmware frissítéssel. Feltételezhetjük, hogy legalább a CDJ-3000, esetleg az XDJ-RX3 esetében megtörténhet ez, de a dolog azért nem ilyen egyszerű. Sajnos nagyon nehéz konyhanyelven és röviden magyarázni ezeket a miérteket, és nyilván a használó Dj-k többsége nem informatikus, de megpróbálom egyszerűsítve összegezni:

A korábbi Pioneer (önálló) lejátszók valamilyen sajátos mikroprocesszorral és architektúrával működnek, egyedi keretrendszerben, és ez egy régebbi típusú, kódolt SQLite adatbázist használ. Ez a rendszer több, mint 15 éves és a hardver már erősen gátolja a szoftveres továbbfejlesztést. Érdekesség, hogy a CDJ-3000 esetében további processzort (MPU) iktattak be a gyorsításhoz és az új funkciók kiszolgálására. Az OPUS már teljesen máshogy épül fel, gyakorlatilag egy beépített (onboard) számítógép van benne, sokkal fejlettebb és erősebb CPU-val, architektúrával és OS-el (szerintem Linux-al). Így már nincs az a rengeteg korlát a hardware által, képes kiszolgálni sokkal több, új funkciókat és ezzel együtt fejlettebb, újabb adatbázis használata is szükséges… ez lenne a Device Library Plus (típusa SQLite maradt).

Ezek alapján én nagyon kíváncsi vagyok, hogy a régebbi lejátszókat képessé tudják-e tenni az új fajta adatbázisra. De ha még ezt meg is tudják oldani, további kérdés, hogy ezzel együtt lesznek-e új funkciók is bennük? Mert azok nélkül nem is biztos, hogy érdemes ezzel foglalkozni! Sajnos nincsenek bennfentes információm, mindez csak a saját következtetésem.

Az biztos, hogy még jó darabig használatban marad több "régi" lejátszó is, ami Device Library -t használ, ezért megoldást kellett arra, hogy párhuzamosan létezhessen mindkettő fajta. Az ilyesfajta fejlesztéseket egyébként igen-igen nehéz úgy véghez vinni, hogy a felhasználóknak a legkevesebb fájdalma legyen belőle. Ezt a legtöbb gyártó (más területeken) jellemzően inkább úgy csinálja, hogy csak simán megszünteti a támogatását a régi rendszereknek, aztán "vegyél újat, csá" (például okos TV-knél). Ehhez képest szerintem sokkal jobb a helyzet, de azért van 1-2 dolog amire majd figyelni kell néhány esetben (főleg vándorló/vendég dj-knek).

Konvertálás Device Library-ról Plus-ra

Telepíteni/frissíteni kell a Rekordbox-ot, minimum 6.8.1 -re (bug javítás miatt inkább 6.8.2-re!). Csatlakoztatni kell az USB meghajtónkat (exportos, zenélésre használt). A Rekordbox rá is kérdez, hogy engedjük-e a konvertálást. Mindenki nyugodtan engedje (a régi lejátszót használók is). Ez meghajtótól és adatbázis mérettől függően néhány percet vesz igénybe. Jelentéktelen méretű plusz hely kell hozzá, mert a zenéket nem bántja és nem duplikálja, csak egyetlen, néhány MB-os adatbázis fájl fog létrejönni.

Ez után a szokásos Device részen a Rekorbox-ban bal oldalt, illetve a SYNC manager ablakban jobb oldalt, egymás alatt látható lesz a két önálló adatbázis az USB eszközünkön.

Két fontos dolog:

Export USB Device Library és Plus
Export USB eszköz Device Library / Plus

Tehát mindkét típusú adatbázis rendelkezésre fog állni az USB-den, így működni fog a régebbi, és az újabb Plus-os adatbázist használó lejátszókkal is. Mindegyik a neki megfelelő adatbázist fogja használni. Viszont, ha egy CUE-t mentesz, vagy pl lejátszóval csinálsz playlist-et az USB-re, illetve a history-t is csak az adott típusúba fogja belerakni a lejátszó (csak abba, amit az használni tud). Így, ha ezekután át dugod az USB-det egy másik típust használó lejátszóba, abba nem fogod látni (a friss CUE, playlist, history-kat).

A megoldás az, hogy a Rekordbox-os gépedhez csatlakoztatod és importálod a gépedre ezeket, majd vissza frissíted az USB-re, amikor is mindkét adatbázisba be fog kerülni, mivel a Rekordbox export (és Sync) mindkét adatbázist frissíteni fogja az eszközön.

Collection frissítés USB eszközről
Collection frissítés az USB eszközödről
Importálás az USB-ről
Importáld az új playlist-eket
Exportálás USB-re
Exportálj az USB meghajtódra

Egyelőre szerintem nem lesz túl gyakori, hogy valaki mindkét típusú adatbázist aktívan használja, mivel csak az OPUS és az OMNIS-DUO használ Plus-os adatbázist, de mivel a jövőben minden új lejátszó azt fog, egyre több lesz az ilyen eset... Ahogy például jelenleg, van ahol még 2000-esek, van ahol már 3000-es, RX2-RX3... stb. egy-egy széria sok éven át jelen marad a klubbokban vagy a haveroknál az újakkal párhuzamosan. Talán emiatt lenne egyébként fontosabb az, hogy át tudnak vagy át fognak-e állni esetleg valamelyik aktuális pulttal még Plus-os adatbázisra, mert az segíthetne hamar kifuttatni a régi típust és kevesebb lenne a macera a két féle adatbázis egy időben való életben tartásával.

Köszönöm a figyelmet!

by DANEE DEE

vissza a blogokhoz