Kezdő dj-nek milyen pultot?

BLOG#06 2017.12.12.

...ezzel a kérdéssel elég gyakran találkozom. Különböző fórumokon szinte minden nap felmerül, és sokszor közvetlenül is megkeresnek vele. Talán már itt az elején meg kell jegyeznem: ez nem egy szponzorált tartalom. Ez a saját véleményem.

Dj pultok

A kérdés látszólag nagyon egyszerűnek tűnhet és élből lehetne rá válaszolni: "amire van elég pénzed, azt vegyél". De az értelmes válasz nem csupán ennyi! Nyilvánvaló, hogy a lehetőségeihez képest az ember a számára legmegfelelőbb pultot keresi. Körbenéz, hogy mit kapni... és akkora a kínálat, hogy még egy aktív dj sem tudja mindről, hogy mi micsoda (szerintem) - nem hogy egy a szakmával ismerkedő.

Régebben amikor hasonló tanácsot kértek tőlem, szinte kivétel nélkül azt mondtam, hogy meg kell próbálni eldönteni mennyire is gondolja komolyan a dolgot az ember, szereti-e/érdekli-e annyira, hogy ennek éljen akár?! Mert ha nem, csak "zenélgetni" szeretne, akkor nem érdemes túl nagy pénzt belerakni. Persze régen jóval nehezebb volt a helyzet, mert nem volt ennyi (olcsó) alternatíva "próbálgatásra", nagyon sok pénz kellett, hogy ne egy home vagy hifi cuccon játsszunk. Illetve nyilvánvaló, hogy például egy fiatal (tizen-pár éves) srác/csaj általában nem tudja ezt még eldönteni kapásból. Csak azért írtam ezt le, mert alapjaiban megváltoztathatja akár az anyagi hozzáállást is. Ha valaki komolyan belekeveredik a dj-zésbe, akkor azon kívül másra nem jut majd ideje, olyanokra se amik a "normális" élethez tartoznának. De ez már nem is teljesen a pult választás témája.

Mint említettem, ma már jóval egyszerűbb a helyzet, olcsóbban is neki lehet vágni az ismerkedésnek.

Nyilvánvaló, hogy a jövő a controller-eké (vagyis pontosabban arról van szó, hogy pendrive / külső HDD / számítógép a zene forrása).
Kezdi reneszánszát élni a bakelit is egyébként, de ez még csak az elején van és ez jelenleg nem befolyásolja egy kezdő, pulttal kapcsolatos döntését.

Dj controller notebook-al
Dj Controller + Notebook

(Igyekszem nagyon konyhanyelven fogalmazni, hogy az is értse aki tényleg csak ismerkedik)

A controller egy számítógéphez csatlakozik (USB MIDI) és azzal vezérelünk egy szoftvert a PC-n. A zenék a PC háttértárán vannak és maga a PC végzi a lejátszást, a controller segítségével pedig csak vezéreljük (a controller kvázi külső hangkártya PC-hez, jó néhány plusz gombbal). Ennek óriási hátránya, hogy kell egy igazán megbízható PC (de leginkább notebook) mert anélkül nem tudunk mit kezdeni. Ez a megbízhatóságot és a mobilitást is nehezíti, de már olcsón is hozzájutni eszközökhöz, otthonra, házibulizni tökéletes... (sokan használnak pro szinten is controllert).

Dj program logók
A legnépszerűbb dj programok

3 féle (elterjedt) szoftver létezik: Serato, Traktor, RekordboxDJ

Bár elméletileg bármelyik controller képes vezérelni bármelyik szoftvert, azért mégis mindegyikhez külön-külön készítenek a gyártók vezérlőket, és nem is érdemes "keresztezni", mert bár alapjaiban ugyanazt csinálja mindegyik szoftver, mindegyiknek sajátos logikája van.
Én mindenképpen a Pioneer termékeit ajánlom és nem azért mert bármi üzleti közöm lenne hozzájuk (sajnos nem támogat senki :)) ). A Numark, Reloop, Gemini, Denon termékeknek is nagyon sok hívője és elégedett felhasználója van, de a legtöbb esetben sajnos a minőség meg sem közelíti a Pioneer-t. (szubjektív vélemény!!) Mondjuk a Pioneer is kénytelen volt az alsóbb kategóriában is megjelenni, viszont általában még abban is legyőzi a többieket -szerintem.

Rekordbox Dj Controller

Tehát első pultnak controllert kell választani, a következő kérdés az hogy melyik szoftvert...

A Serato és a Traktor is bevált rendszerek, viszont én a RekordboxDJ-t javaslom! A RekordboxDj egyébként a Pioneer sajátfejlesztésű szoftvere. Jelenleg a Pio' mindegyik szoftverhez készít kontrollereket, de az biztos, hogy a saját szoftveréhez mindig is fog, a Seratohoz és a Traktorhoz meg kitudja?! Mint mondtam, nagyon is ez a jövő (gyártótól függetlenül), ezt a Pio' is látja, ezért nagyon nyomja a RekordboxDJ-t... ami nem mellesleg nagyon jó is! Mind a 3 szoftver nagyjából teljesen ugyanazt tudja, viszont a RekordboxDj-nek van egy óriási előnye, legalábbis ha az ember egy kicsit is előre akar gondolkodni! >>>

A jelenlegi felső kategóriás dj-k legtöbbje, és a klubbok / fesztiválok standard-ja a Pioneer csúcs pultját használja 2009 óta, a CDJ-2000 -t és annak a későbbi update-elt verzióit. Ezzel a pulttal együtt vezette be a Pio' a Rekordbox-ot (nem RekordboxDJ!) Ennek az a lényege, hogy ezt a szoftvert felrakjuk a számítógépünkre, abba beimportáljuk a zenéinket, az kielemzi azokat, majd rendszerezhetünk, lejátszási listákat hozhatunk létre, különböző TAG-ekkel láthatjuk el őket, amik alapján könnyen lehet szűrni és tovább rendszerezni. Ezután akár minden zenét és minden playlist-et amit készítettünk, kiexportáljuk egy USB eszközre (pendrive, külső HDD vagy SD kártya). Aztán pedig ezeket használhatjuk forrásként a 2000-es pulton, tehát erről zenélünk. A lejátszón látjuk a playlist-eket, szűrhetünk kereshetünk és még rengeteg nagyon jó technikai fícsör'-höz jutunk ezáltal, amit most nem fejtenék ki részletesebben. A lényeg, hogy ma is, és később is, biztosan ezzel a Rekordbox rendszerrel fog dolgozni minden Pioneer klub standard lejátszó. (Én is ezt használok a kezdetektől).

RekordboxDj screenshot
RekordboxDj

A Rekordbox szoftver kiegészítése tulajdonképpen a RekordboxDJ, tehát egy az egybe ugyanaz a rendszerező program, mint amit a "nagyok" használnak, csak egy kontroller segítségével lejátszásra is használhatjuk! És ez az az indok ami leginkább mellette szól, ha választani kell. A zenerendszerezés nagyon nagyon melós dolog, sokat kell vele foglalkozni, hogy jól működjön. Neki áll az ember Serato-t vagy Traktor-t használni, berendszerezi a zenéit, megszokja a szoftvert... aztán egyszer csak mondjuk eljut oda, hogy egy közepes vagy nagyobb klubban zenélhessen, ahol tuti biztos, hogy egy Pioneer nagy pult lesz. Nos, akkor állhat neki Rekordbox-ba átrakni a zenéit, abban megint rendszerezni, és kezdeni elölről az egészet, ráadásul kicsit idegen is lesz neki a másik rendszer, az egész innentől egy nyűg lesz, nem pedig öröm. Míg ha RekordboxDj-t használ kezdetektől, akkor csak simán exportál a meglévő készletéből egy pendrive-ra és kész is. Kvázi nagy pult kompatibilis, és minden olyan, mint ahogy megszokta, tanulta.

Megjegyezendő, hogy léteznek plugin-ek amik segítenek átmenteni az adatbázisunkat egyik rendszerből a másikba, de ezt nem javasolnám a kezdő szinten, ezért ne keverjük ide!

Így jutottunk el oda, hogy a Pioneer RekordboxDJ alapú kontrollerei közül ajánlott válogatni kezdő pult választása esetén:
Pioneer DDJ-RX
Pioneer DDJ-RX
Pioneer DDJ-RR
Pioneer DDJ-RR
Pioneer DDJ-RB
Pioneer DDJ-RB

DDJ-RB - kb 70.000 Ft, Abszolút a belépő szint, az alapok tanulására, nincs túl bonyolítva (elég picike a többihez képest).
DDJ-RR - kb 190.000 Ft Kezdéshez bőven elég szint. Tudja amit kell. Ár érték arányban talán a legjobb választás.
DDJ-RX - kb 340.000 Ft Ez már a professzionális szint, tudja az "extrákat", már 4 csatornás keverőt is kapunk.

Vannak még feljebb is controllerek, de az már átlépi a fél millió forintot, nem mondanám rá hogy kezdő pultok.
Mint említettem, a controllerekhez kell egy számítógép/notebook is. Ami azért plusz kiadás, amivel számolni kell. Persze feltételezem valamilyen PC-je van otthon az embernek úgyis, tehát egyelőre talán ebbe nem kell beruházni (de később elég valószínű, mert erősen ajánlott azért nem egy minden másra is használt géppel zenélgetni - buliba).

Pionner XDJ-RX2
Pioneer XDJ-RX2

Alternatíva lehet még egy másik vonal is:

A Pioneer XDJ széria.
Ezek a pultok úgy néznek ki, mint egy controller, de képesek számítógép nélkül is működni (pendrive, külső HDD) és ezáltal van saját kijelzőjük is!
XDJ-R1 - kb 300.000 Ft. Ez az egyetlen olyan kompakt (egyben) pult, ami tud CD-ről is játszani. Rekordbox kompatibilis, de csak nagyon korlátozottan. Annak javasolnám, aki inkább CD-ről zenél, de jó ha néha egy pendrive-ról is tud játszani.
XDJ-RX2 - kb 550.000 Ft Ez már azért nem olcsó, viszont egy zseniális pult, mivel gyakorlatilag mindent tud, amit egy csúcs 2000-es pult, ami viszont több mint 2 millió Ft. - ezért nagyon megéri. Az ára is tükrözi, hogy nem az a kezdő pult, de ez már megint csak pénztárca kérdés.

Lehetőség van még egységenként pultot vásárolni (2 db lejátszó + keverő),
de ár-érték arányban a controllerek és egybe pultok verhetetlenek!

Az egyes pultok közti pontos különbségeket most szándékosan nem fejtettem ki. Irány mutatásnak szánom ezt az írást, nem pedig összehasonlító tesztnek! Ezen az elven, és a pénztárcája hangsúlyos beleszólása alapján nézzetek körbe.
Megtalálni a neten a specifikációkat, van rengeteg teszt és Youtube videó, érdemes jó sokat megnézni és ismerkedni!
Lehetséges, hogy 1-2 kezdő pultról részletesen is írni fogok a jövőben, de az igazán jó teszthez készülék is kell. Mint mondtam, támogatóm nincs, de megpróbálok hozzájutni majd valamelyikhez néhány napra.

RekordboxDj 4 deck

Ne feledjük, hogy kimondottan kezdőknek és/vagy otthoni hobby zenélgetőknek szerettem volna segítséget nyújtani, kiigazodni a pult "erdőben"! Kérem az ennél magasabb szinten lévő "kollégákat", ne kezdjünk értelmetlen vitákba, mint például az, hogy "100-as pulton lehet normálisan megtanulni..." , "majd ha 4 bakelittel zenélsz 4 sávon akkor tanulsz meg...", "SYNC-el a háromlábú kutyám is tud zenélni..." és hasonló okosságok. Ezek nem erről a témáról szólnak, hanem hogy miként lehetsz ügyes dj, az pedig talán a következő lépés! Sok sikert!

Ha véleményed lenne, írd meg nekem facebook-on kommentbe. Köszönöm a figyelmet! :)

Jó zenézést kívánok!
by DANEE DEE

vissza a blogokhoz