Pioneer DDJ-400 - Teszt

és összehasonlítás DDJ-RB -vel

BLOG#12 2018.10.28.

Pioneer DDJ-400
Pioneer DDJ-400 vélemény

A Pioneer nyugdíjazta az eddigi legkisebb dj controllert, a DDJ-RB-t. Utóda a DDJ-400 lett, ami az elődhöz képest kisebb-nagyobb változásokon ment át. Ebben a cikkben javarészt a különbségekre fogok kitérni.

Készítettem egy videós beszámolót is ebben a témában, ha jobban szeretsz vlog-ot nézni:

 

A Pioneer DDJ-RB

A DDJ-RB kipróbálása után arra a következtetésre jutottam, hogy az RB egy remek pult az árához képest, viszont csak hobby zenélgetésre jó igazán. Sajnos tévhit, hogy megfelel kezdő pultnak. Több funkciója/paramétere vagy épp azok hiánya miatt tanulásra nem ajánlom.

Ahogy mindezt leírtam, mintha a Pioneer meghallgatta volna a véleményem (nyilván nem), ugyanis nem sokkal később kijött az utód DDJ-400 -al és sikerült néhány dolgon javítani, illetve hozzáadni, hogy a véleményem megváltozzon a kis pultról.

Újdonságok a Pioneer DDJ-400-on

Pioneer DDJ-400
Pioneer DDJ-400

Tempo potméter

Az első és talán legfontosabb javítás, a tempo potméter hosszabbítása. Az RB-n túl rövidke volt ahhoz, hogy bármire is értelmesen használhassuk. Hallás utáni sebesség állításra semmiképp. Ez volt a legfőbb indok, amiért szerintem tanulásra nem való az RB. Ellenben a DDJ-400 -on már megfelelő hosszúságú a potméter, ahhoz hogy +-6% -os tartományra kapcsolva használható legyen. Még mindig nem egy pro precizitás, de már kis odafigyeléssel arra az értékre tudod rakni, amire szeretnéd. Egyébként a potméter elhelyezése is változott, úgymond szabványosabb helyre került a 400-ason, a deck rész jobb alsó részébe.

Pioneer DDJ-400 Tempo potméter
Pioneer DDJ-400 tempo potméter

LOOP SZEKCIÓ

A második számú fő módosítás, hogy bekerült a deck részlegbe a szintén szabványosnak mondható LOOP szekció. A szokásos sárgán világító IN OUT gombok és persze a Reloop/Exit. Amikkel pontosan úgy foghatunk loop-ot mint a "nagyokon". És itt található a szívemnek legkedvesebb újdonság is - dobpergés - a MEMORY CUE behívás/mentés lehetősége! Nagyon hiányoltam ezt a funkciót az RB-ből (a PC-n klikkelve volt lehetőség a használatára). Ezekkel ismét egy lépést tett a kis pult abba az irányba, hogy valóban felkészülhessen / hozzá szokhasson a funkciókhoz egy ifjú padawan, amik ugyanígy vagy nagyon hasonlóan vannak a klubokban található nagy pultokon!

Pioneer DDJ-400 LOOP szekció
Pioneer DDJ-400 LOOP szekció

A LOOP szekció bekerülésével némi veszteséget is felszámolhatunk, ugyanis ezáltal lekerült a pultról a CFX vezérlési lehetőség. Természetesen a funkció továbbra is megmarad a Rekordbox DJ-ben, de már csak a PC-n klikkelhetjük ki-be ezeket az effekteket. Úgy gondolom ennyit bőven megért feláldozni a LOOP / Memory CUE lehetőségért. A CFX baromi jó effekteket kínál, azonban ezen kívül is maradt a pulton rengeteg másik effekt lehetőségünk, amik úgy gondolom több mint bőven elegendőek egy kezdő számára. A CFX-ek leginkább kimondottan effekt virtuózoknak való lehetőség. Azon a szinten, akiknek ez a pult szól, sokkal hasznosabb amit helyette kaptunk a DDJ-400-tól.

BEAT FX

Pioneer DDJ-400 BEAT FX
Pioneer DDJ-400 BEAT FX

CFX ment a deck-ekről, viszont jött a keverőbe a szabvány (féleség) BEAT FX rész. A gyártó a DDJ-400 leírásában szeret arra hivatkozni, hogy a DJM-900-ra hajazó effekt részleget kapunk. Ez egy picit túlzás azért, de valóban olyasmi. Ultra kéken világító effekt gomb a keverő szokásos részén, a jobb szélen lévő BEAT effekt szegmens alján. Kapunk hangerő állítást is hozzá. Egy süllyesztett kapcsolón választhatjuk ki hogy melyik csatornára vonatkozzon az effekt, ez a kapcsoló azért közel sem esik annyira kézre mint a nagy pultokon található selector, de szobai gyakorláshoz bőven megfelel ez a megoldás is. Egy nyomógomb segítségével választhatunk effektet a listából (ami a monitoron jelenik meg), nyomogatásra léptetünk a listába lefele, ha felfele szeretnénk menni akkor még a shiftet is le kell nyomnunk a pult valamelyik deck-jén. Ez szintén nem annyira gyors mint egy selector potméter, de talán túl kritikus vagyok. A kiválasztott effekt időzítési paraméterét gombokkal léptethetjük előre-hátra, a szokásos egész és tört értékek közül választva. Lemaradt tehát még a ms részletesség állítás lehetősége, de ez már nem túl nagy baj, szerintem a többség már a nagyok közül sem használja, mert Quantize óta minek?!

DDJ-400 Mixer layout

Pioneer DDJ-400 mixer layout
Pioneer DDJ-400 mixer layout

Változott a keverő elrendezése, felosztása is. A kivezérlés jelző LED-ek a csatorna toló-potméterek közül fel kerültek az EQ-k közé, és ez továbbra is csak 5 egységből áll. Az említett Beat FX bekerült a keverő jobb oldalára, illetve ez fölé került a master potméter, az alatt található a master cue gomb, amivel belehallgathatunk a kimenetbe. Újdonság a DDJ-400-on, hogy a fejhallgató hangerő szabályzón kívül már lehetőség van a master és csatorna hangerő arányának beállítására is, az ahhoz tartozó szokásos arány potméterrel.

DDJ-400 PAD gombok

Pioneer DDJ-400 PADs
Pioneer DDJ-400 PADs

PAD gombokból továbbra is oldalanként 8db-ot kapunk, az anyaghasználat és a lenyomási érzet nem változott (puha, kicsit bizonytalanul mozgó, és kattanó mikrokapcsoló), viszont valamelyest kisebbek lettek a gombok a 400-ason (az RB-hez képest). Első érintésre nem volt szimpatikus az RB PAD-ja, de aztán a használat során bebizonyosodott, hogy abszolút nem problémás, tökéletesen használható. Nincs ez másként a 400-assal sem, sőt a még kisebb méret sem okozott fennakadást. A funkciók kicsit átrendeződtek, végre van BEAT LOOP itt is (ez szerintem nagyon hiányzott az RB-n), kikerült a SLICER, SLICER LOOP és  SEQUENCE CALL, bekerült még a KEYBOARD és a KEY SHIFT funkció.

Pioneer DDJ-400 vs DDJ-RB PADs
Pioneer DDJ-400 vs DDJ-RB PADs

Amik nem változtak, pedig vártuk volna

A változások sorát ezekkel le is tudtuk. A többi funkció illetve paraméter nem változott a DDJ-RB-hez képest. Sajnos itt meg kell jegyeznem, hogy ezáltal a hangkártya és a vele járó hangminőség ugyanaz maradt mint a DDJ-RB-n. Ami azért számomra kissé fájó pont volt az RB-n is, és most a DDJ-400 -on is. Az RB-s cikkben hosszabban írok a problémáról, röviden tömören ide összefoglalásként: Sajnos elég nagy alapzaja van a pultnak, ami a célközönséget figyelembe véve nem óriási probléma, hiszen ez egy kezdő pult, nem jellemző hogy high-tech hangtechnika mellé kerül, vagy esetleg felső kategóriás PA-re. Viszont úgy gondolom manapság egészen olcsó hangkártyák is jobb hangminőséget produkálnak, ami azért beleférhetett volna a 90.000 Ft-os pultba.

Pioneer DDJ-400
Pioneer DDJ-400

Abszolút egyéni fájdalom továbbá, hogy még mindig nincs dedikált JOG mode kapcsoló, tehát a jog mindig vinyl módban van. Ez annak, aki CDJ módhoz szokott, okozhat bosszús pillanatokat egy-egy belenyúlás során. De mivel ez egy kezdő pult, ezért a használói feltételezhetően most tanulnak játszani és nincs beléjük rögzült tízen éves megszokás.

Több visszajelzést is kaptam a fenti áthúzott szakasszal kapcsolatban - ezért lett áthúzott. A Jog mód váltható CDJ és Vinyl mód között. Dedikált gomb sajnos nincs erre a controlleren, és a Rekordbox DJ felületén sincs rá kattintható gomb - ezért nem is találtam ugyebár. Viszont ha elmegyünk a Rekordbox Dj beállításai között a KEYBOARD fülre, akkor a Deck 1/2/3/4 részeket kinyitva megtaláljuk a funkciót (vinyl mode) és hozzárendelhetjük a számítógép billentyűzetének egyik gombját - alapból nincs hozzárendelve semmi. Ezt mindegyik deck-re külön kell beállítanunk. Ezután a beállított gombbal válthatjuk a JOG módot, a lejátszó körüli kis kék karika jelzi, hogy vinyl módban van-e a deck. Sajnos ez közel sem olyan jó, mint ha a controlleren válthatnánk, de működik és a "nagy" problémámat tulajdonképpen megoldja! Tehát ezt a csúnya fekete-pontot visszaveszem a controllertől! Mindez egy az egyben igaz a DDJ-RB esetében is, amit szintén "megvádoltam" ezzel! Nagyon köszönöm mindenkinek, aki üzent nekem ezzel kapcsolatban! Tegyetek így máskor is! - módosítva: 2018.11.20.

Pioneer DDJ-400 JOG
Pioneer DDJ-400 JOG

Ebben a cikkben nem térnék ki részletesen a lejátszó további tulajdonságaira, mert azok teljesen megegyeznek az RB-vel, amiket megtaláltok az arról szóló cikkemben.

Összegző vélemény a DDJ-400 -ról:

Pioneer DDJ-400
Pioneer DDJ-400

Ez a pult végre azt hozza, amit egy kezdőknek szánt pulttól nagyjából elvárhatunk. Az RB-vel ellentétben ezt már szívesen ajánlom olyanoknak akik szeretnének belevágni a DJ-zésbe és kell nekik egy pénztárcabarát controller, ami segít megtanítani az alapokat és előre felkészít a következő lépcsőre. Néhány üzenetből amit nekem írtatok, azt állapítottam meg, hogy nem ritka az sem, hogy  diszkósok, akik már nem aktívak, pályáznak egy ilyen pultra otthonra. Hogy időnként legyen még mivel boldogítaniuk magukat. Nos, hát talán nekik is elmegy még egy DDJ-400, de nekik már azért problémát jelenthet a gyengébb hangkép, vagy az, hogy egy régi de nagy pult (pl. CDJ-1000) azért jóval magasabb minőség érzetet hozott annak idején. De talán ők könnyebben félretudnak tenni valamivel nagyobb összeget egy felsőbb kategóriás pultra, míg egy tanuló diák nem valószínű.

Az írásom nem szponzorált, ezért a véleményem őszinte.
A DDJ-400 -ast a dj-sound-light.hu -tól kaptam kölcsön, amit ezúton is nagyon köszönök nekik!

by DANEE DEE

vissza a blogokhoz