Pioneer DDJ-RB - Teszt

...és Rekordbox Dj használati tapasztalatok

BLOG#10 2018.05.27.

Pioneer DDJ-RB
Pioneer DDJ-RB

Mielőtt belemennénk a részletekbe, kiszeretném fejteni a tesztelésem körülményeit: Igyekeztem a lehető legkevésbé szigorú lenni, mivel leginkább a csúcs kategóriás pultok közelében dolgozok. Ez viszont egy belépő szintű pult, olyan áron, amennyiért egy csúcs pulthoz egy potmétersapkát lehet venni (vicc). Tehát kiemelten odafigyeltem, hogy ne legyek túl szigorú, és ebből a szempontból közelítettem meg a témát.
Egy másik dolog: úgy hiszem, a Rekordbox-ot elég alaposan ismerem (a minap valaki azt mondta én vagyok a Rekordbox Pápa, de ezt azért túlzásnak érzem - nem vagyok olyan öreg! LOL) viszont a Rekordbox Dj használatában közel sincs kiemelkedő rutinom, sőt, más Dj szoftverekben sem (Serato, Traktor stb.). Csak önálló lejátszókról szoktam zenélni. Természetesen azért kipróbáltam már többet is, jobb ha nagyjából azért képben vagyok ezekkel is, máskülönben hogy is tesztelhetnék egy kontrollert például. Az XDJ-RX pultomat (később az RX2-t is) kipróbáltam mit tudnak kontrollerként, de azt állapítottam meg, hogy akinek van egy stand-alone pultja az hülye ha kontrollernek használja (bocsánat). Egyetlen esetet kivéve, ha egy igazi effekt-Matyi :)... de hát igazi Mátyás azért kevés van. Úgy gondoltam, hogy ezt azért mindenképpen tudnia kell a kedves olvasóknak.

Ár - érték arány

Ez egy nagyon olcsó pult ~80.000 HUF, amihez megkapjuk a Rekordbox Dj szoftvert is, ami önmagában eleve 40.000 HUF környékén mozog. Jó magam nagyon kíváncsi voltam mit ad ennyi pénzért a Pioneer. Illetve úgy gondolom talán pont az árának köszönhetően erre a pultra a legnagyobb az érdeklődés általában, ezért sokaknak segíthetek ha megosztom róla a véleményem. Nemrégiben az ismeretségi körömben egy kedves ismerősöm, aki érdeklődik a zenélés/mixelés iránt, úgy döntött vesz egy DDJ-RB -t. Szegény, szinte épp hogy kipróbálta az új pultját, én máris azzal zargattam, hogy adja kölcsön egy tesztre! Szerencsére nem kellett könyörögnöm, szó nélkül megkaptam - ezúton is köszönöm Tamás!

Méretek, anyagok, külső

Amikor a kezembe került a doboza, elmosolyodtam a pici méretén, megszokta a szemem az RX méreteit. Viszont kivéve a dobozból a készüléket egyáltalán nem éreztem túlzóan aprónak. Voltak ilyen előítéleteim, hogy gyerekjáték hatást fog kelteni, de abszolút nem éreztem kényelmetlenül kicsinek a használat során. Pont elég ez.

DDJ-RB Fedlap

Természetesen műanyag a ház, de jó minőségűek a burkolatok. A fedlap tapintása jó, nem gyűjti az ujjlenyomatot. A Cue és Play gombok a szokásosnál kisebbek, de ugyanaz az anyag mint bármelyik Pio-n, és érzésre a lenyomási 'klikk' is a szokásos. A 8db PAD gomb gumírozott jellegű, egy kicsit talán laza, lötyögős hatású, puha és kattan lenyomáskor. Ez lehet nem hangzik túl jól, viszont a használat során semmi gondom nem volt vele, azonnal ráéreztem - pedig az RX-eken közel sem ilyenek a padok!

DDJ-RB PAD
DDJ-RB PAD

A Jog tárcsa felső átmérője 115 mm, ez nem túl nagy, de ezzel sem volt gondom a használat során. A Jog széle egyébként nem gumírozott, hanem fényes műanyag, a teteje fekete tükrös plexi, közepén nincs kijelző csak egy szép Rekordbox logó. A feszessége nem állítható, lazán fut, nem érezni rajta semmi mechanikai súrlódást. Mostanában minden Jog ilyen a Pioneer pultokon (a nagyok kivételével).
A csatorna potméterek futása szerintem a pont jó kategória. Van benne egy pici feszesség, megvan a kellő ellenállása, de azért nem kell erőlködni a tologatáshoz (mint pl. az SX-en). A pult méretéhez képest egyébként a hossza is rendben van, 45mm-en fut. A tekerő potmétereken éreztem egy kicsit az olcsó hatást. A sapkák anyaga túl kemény műanyag, egy picit nekem vékonykák is, ez ízlés kérdése, viszont tekerés közben érezni, hogy maguk a potméterek - valószínűleg - gyenge minőségűek.  Még ezerkilencszáz-marharégen volt egy Monacor MPX-1 keverőm, talán az volt a világ legolcsóbb keverője annak idején, annak a potmétereire emlékeztetett a DDJ-RB.

DDJ-RB potméterek
DDJ-RB potméterek

A pult egyébként igen könnyű, egy jó hordtáskában simán hónod alá kapod és felszállsz vele tömegközlekedésre. A nagy discosoknak ez nem igazán szempont, általában mindenki kocsival járkál... ellenben ez igen is fontos, mivel szerintem nagyon sok kezdő fiatal köt ki ennél a pultnál, akik még nem kocsival furikáznak. Tényleg apróság, de számomra szimpatikus volt, hogy a kisebb mérete és súlya ellenére is csináltak a szélekre-alulra egy-egy mélyedést kimondottan a biztonságos kézbevételhez/pakoláshoz. Szeretem, hogy az utóbbi időben figyel erre a Pioneer, a régi pultokat nem lehetett megfogni rendesen, márpedig a legtöbb pult gyakran van pakolva, nem a nappaliban pihen egész életében. És erre még a "kicsinél" is gondoltak!

Beüzemelés, működés

DDJ-RB fejhallgató kimenet
DDJ-RB fejhallgató kimenet

Hasonlóan jó tulajdonsága, hogy nincs hozzá szükség külső tápra, semmi konnektorba dugható dolog nem kell, csak az USB-ről veszi a villanyt a működéshez, méghozzá arról amin az adatátvitel is zajlik a notebook/PC és a controller között. Ki és bemenetekből nincs nagy armada, 1 pár RCA a kimenet, illetve természetesen egy fejhallgató kimenet, ami viszont csak 3,5 mm-es mini jack! Ezen fenn lehet akadni, mindenki megszokta már a 6,3-as nagy jack-et. Ellenben a fejhallgatók 99%-a kis jack-es, amin rajta az átalakító - amit szokás ráadásul elhagyni - úgyhogy nincs ezzel gond így szerintem. Van még egy 6,3 mm-es nagy jack mikrofon bemenet, de sajnos a hátlapra tették a hangerőszabályzójával együtt. Ez nem túl kényelmes a használat során, bár ne feledjük, hogy ennek a pultnak a természetes élőhelye a szoba és a házibuli jellegű terek, ahol nem túl jellemző hogy az ember szétmikrofonozza magát :)

DDJ-RB hátlap
DDJ-RB hátlap

ASIO

A driver telepítése után először úgy állítottam be a Rekordbox Dj-t, hogy a saját külső (Focusrite) hangkártyámon szólaljon meg. Szólt is szépen, azonban azt tapasztaltam, hogy túl nagy a latency (késleltetés), ezt a zenék indításakor hamar korrigálja a füled/agyad, viszont ha gyorsan akarsz mondjuk egy csatorna lehúzást csinálni akkor bizony csúnyán elmarad a lejátszó. Utána azt tapasztaltam, hogy viszonylag gyakran pattanások, akadások vannak a zenében. Na ez viszont már nem igazán megbocsátható dolog, csóváltam a fejem. Sejtettem, hogy a buffer mérete nem megfelelő értéken van, de egyébként amikor az RX2-t kötöttem a gépre (asztali i5-ös PC, 16GB RAM-al) akkor annál minden frankón működött alapból.
De hát azért van a beállítási lehetőség, hogy beállítsunk... egy külön kis .exe egyébként a setup, amit úgy hívnak hogy DDJ-RB Setting Utility. Figyelni kell arra, hogy ne menjen a lejátszás beállítás közben!!! (Sőt, azt tapasztaltam, hogy jobb ha a Rekordbox-ot is bezárjuk, amíg beállítunk) Nem kell megijedni, egyetlen csúszkán állíthatunk a driver setupjában, a buffer méretét 64-től 1920-ig, természetesen a latency meg megy vele együtt. Minél nagyobb a buffer, annál nagyobb a latency (ennek a miértjére most ne térjünk ki, akit érdekel nézzen utána). A buffer nálam default 256-on volt.
Még mielőtt elkezdtem volna állítgatni, más irányba indultam a kísérletezgetéssel. Gondoltam megpróbálom a DDJ-RB saját ASIO-ját használni, és meghallgatom mi jön ki az RCA kimenetén. Gyors kötözés... próba... iszonyatos magas zaj jött, hallgathatatlan kategória. Aj-aj, nagyon nem jó ez így, meghallgatom hogy a fejhallgatóra mi jön, amit az RB-be dugok. Atyaég ott is ugyanaz a zajos hangkép!

Egy pici mellékvágány: ha nem az RB ASIO-ját használod, hanem egy másik hangkártyán szólaltatod meg a pultot közvetlen, ahogy én az elején, akkor az RB-be dugott fejhallgatón semmi nem szólal meg! Nyilván ennek technikai akadálya van, de ez azért így már kényelmetlen és nem túl felhasználó barát jelenség.

Ezek után már elkerülhetetlen volt a buffer átállítása, nem túl sok próbálgatás után megtaláltam a számomra jó értéket, 512. Megszűnt a borzasztó hangkép, és már akadozás sem volt. A latency is még tűrhető, 11,6 ms. "Problem solved!"
Egy dolog maradt, de hát az már nem buffer kérdés nyilván. Elég magas az alapzaj az RB kimenetén, sajnos azt kell mondjam, hogy nekem borzasztó. Persze ez csak a megfelelő körülmények között zavaró, de azért manapság már ritka szerintem az olyan hangtechnika amin ez nem hallható. Hogy ez gond-e? Tényleg nagyon igyekszem jószívű lenni, de ezt nem tudom elnézni az RB-nek. Szerintem egy jobb alaplapi hangkártyának sincs már ekkora zaja manapság, mint az RB-nek, egy ilyen cucc ezt egyszerűen nem engedhetné meg magának, akkor sem ha belépőszint!

Ez a zaj kérdés nyugtalanít, és mivel nem akartam elhinni, mindent megpróbáltam az eltűntetésére. Illetve, úgy gondoltam, hogy csak nálam van valami elcseszve és azért nagy a zaj, de nem tudtam vele mit kezdeni. Sehogy nem tűnt el. Viszont erre a jelenségre is igaz az, hogy a legtöbb helyen ahol egy ilyen pult használatos, ez nem jön ki annyira. Úgyhogy ez ne vegye el azért a kedvét senkinek tőle. A zajt leginkább csak akkor hallani ha nincs lejátszás. Nyilván ott van akkor is ha szól a zene, csak akkor nem halljuk ki a zenéből. Ez tényleg csak olyan hangtechnikai körülmények között problémás, ahol nem ez a pult kategória fordul meg.

Használat közben és Rekordbox Dj

Nekem persze furcsa volt, hogy a gépem monitorán kellett keresnem az információkat, nem a pult sajátján (ugyanis nincs kijelzője). De a kontrollerezés már csak ilyen... biztos hogy szokás kérdése, de az volt számomra mindig is furcsa ebben, hogy egy pultnak ha van kijelzője akkor az mondjuk 5" körüli méretű, és minden fontos infót tökéletesen látok és azonnal megtalálok rajta. A Rekordbox DJ viszont ki volt rakva a 23" -os HD monitorra, és mégis mindig keresgettem az infókat, a legtöbb dolog mütyür méretű, nehezen látható és kattintható. (a webes szakmai énem úgy mondaná, hogy UX szempontból elégtelen).

Mint említettem nem gyakori, hogy kontrollerről zenélek, megszoktam hogy mindent gombbal, tekerővel állítok. Ez elsőre nem igazán ment annyira az RB-vel. Azonnal belefutottam dolgokba amit nem tudtam állítani a kontrollerről, ezeknek egy részére idővel rájöttem, egy másik részéről pedig kiderült számomra, hogy ha nincs dedikált gomb rá a pulton akkor az a funkció csak a számítógépen klikkelve használható - vagy sehogy!
Talán egy korábbi cikkemben írtam már, hogy én viszonylag sok mentett cue pontot használok. Hát sajnos ezeket az RB-vel csak a monitoron klikkelve tudjuk előcsalni, ami számomra nagyon kényelmetlennek bizonyult, mert ráadásul ez is mütyür módon van ott a monitoron. Sovány vigasz, de ha beállíthatjuk a Rekordbox Dj-t, hogy a zene betöltésekor ugorjon az első mentett cue pontunkra, így legalább egyet tudunk gördülékenyen használni.
Hot cue-t viszont tud az RB, ráadásul 8-at, amiket a PAD-ról indíthatunk. Ezzel megoldható végül is a memory cue hiánya, ellenben pl. az én esetemben ez nem jelentene megoldást, a hot cue -im mások, mert legtöbbször másra és máshogy használom, mint a memory cue-kat... és egyébként sem lenne mókás a több ezer zenémet át-cue-zni (ilyen magyar kifejezés nem létezik :) ). Ez nem egy súlyos hiányosság, ismét inkább csak az én szigorúságom (és nagy pult-os életem) miatt gond.

Rekordbox Dj Memory Cue
Rekordbox Dj Memory Cue

Cross fader

Mivel nem szoktam fader-t használni, ezért szinte mindig ki is kapcsolom, mert könnyen meglöki az ember, az pedig meg tud viccelni rendesen. Kerestem a beállításokban a kikapcsolást, de ott csak a görbét lehet állítani, az viszont default-ba úgy van "tekerve" hogy nem közép álláson van a max hangerő (full X). Biztos van olyan felhasználási mód, amikor ez hasznos, viszont ha nem használunk fader-t akkor nem jó, mert kapásból vesztünk miatta pár dB-t a kimenetről. Persze ki lehet kapcsolni a fadert, csak nem a beállításokban. A Rekordbox-ban be kell kapcsolni a Mixer-t is láthatóra, abban pedig alul kiválaszthatjuk melyik csatornára vonatkozzon a fader, ott értelemszerűen ha semelyikre se engedjük, akkor a fader off. Ha a default vágáson hagyjuk észre is vehetjük, hogy ha kikapcsolunk minden csatornát, akkor egyből kapunk a kimenetre egy kis hangerőt. Tehát javaslom a görbe beállítót tekerjétek jobbra és ha nem kell a fader, akkor kapcsoljátok le.

Rekordbox Dj Cross Fader
Rekordbox Dj Cross Fader

JOG

A Jog mód folyamatosan vinyl, tehát ha a tárcsa felszínét fogjuk meg akkor megáll a lejátszás, aztán ha tekerjük akkor scratch-el. A Jog szélénél fogva pedig korrigálhatunk a lejátszáson (pitch). Ez a vinyl jog mód a CDJ 800 / 1000 óta létezik, amitől annak idején mindenki eldobta az agyát. Viszont általában választható, hogy Vinyl vagy CDJ módban szeretnénk használni a pultot. A CDJ mód esetében nincs megállás és scratch, mindegy hogy hol fogod meg a tárcsát, csak pitch van (mint régen a CDJ 100-ason). Az a helyzet, hogy én ezt sehogy sem tudtam állítani az RB-vel, de még a Rekordbox DJ-ben sem, egérrel. Ellenben az RX2-t kontrollerként használva is, a dedikált gombjával tudok váltani Vinyl/CDJ mód között. Nyilván ez azért zavart engem, mert inkább CDJ módban szeretem használni a lejátszót, ha éppen kell egy jópofa "letépés" akkor váltom csak át. Az RB-n mindig Vinyl módban van, ezért kb. minden harmadik alkalommal, amikor hozzányúltam a JOG-hoz, szépen megállítottam a zenét és szanaszét ment a mixem. Ez nagyon idegesítő volt számomra. - Ha esetleg valahogy át lehet kapcsolni RB esetén is a JOG módot, írjátok meg nekem és javítom a cikket!

Több visszajelzést is kaptam a fenti áthúzott szakasszal kapcsolatban - ezért lett áthúzott. A Jog mód váltható CDJ és Vinyl mód között. Dedikált gomb sajnos nincs erre a controlleren, és a Rekordbox DJ felületén sincs rá kattintható gomb - ezért nem is találtam ugyebár. Viszont ha elmegyünk a Rekordbox Dj beállításai között a KEYBOARD fülre, akkor a Deck 1/2/3/4 részeket kinyitva megtaláljuk a funkciót (vinyl mode) és hozzárendelhetjük a számítógép billentyűzetének egyik gombját - alapból nincs hozzárendelve semmi. Ezt mindegyik deck-re külön kell beállítanunk. Ezután a beállított gombbal válthatjuk a JOG módot, a lejátszó körüli kis kék karika jelzi, hogy vinyl módban van-e a deck. Sajnos ez közel sem olyan jó, mint ha a controlleren válthatnánk, de működik és a "nagy" problémámat tulajdonképpen megoldja! Tehát ezt a csúnya fekete-pontot visszaveszem a controllertől! Mindez egy az egyben igaz a DDJ-400 esetében is, amit szintén "megvádoltam" ezzel! Nagyon köszönöm mindenkinek, aki üzent nekem ezzel kapcsolatban! Tegyetek így máskor is! - módosítva: 2018.11.20.

DDJ-RB Jog tárcsa
DDJ-RB Jog tárcsa

Jelszintek

Mivel ez nyilván egy kicsi pult, nem raktak rá túl nagy kivezérlés jelzőket. Egy 5 szegmenses led sor van a csatorna potméterek között. Ez sajnos túl kevés ahhoz, hogy igazán pontosan tudjuk beállítani a hangerőket. Egyébként mivel csak 2 soros a kivezérlés jelző, beállíthatjuk hogy a csatornák jelszintjét vagy a mastert mutassa. Egyszerre nem láthatjuk mind a kettőt sajnos. A képernyőn is láthatunk kivezérlésjelzőket, viszont maximum design-nak jók, mivel nincs rajtuk jelölés/beosztás. Csak két vékony vonal az egész, amin még elhatárolt színek sincsenek, csak átmenet, ami jól néz ki, viszont semmire se való. Az oké, hogy az RB-n nincs 13 ledes mérőhíd, de a szoftverbe/monitoron nem igazán értem miért nincs. Mondhatni banális hiba.
Talán azért van ez így, mert a Rekordbox DJ-ben 2 féle gain mód közül választhatunk: manuális és automatikus. Előbbi nyilván a hagyományos, amikor mi szabályozhatjuk, utóbbinál pedig a szoftver szabályoz. Hát, nagyjából jól működik az automata, de csak nagyjából, rengeteg olyan eset van amikor nem jó (ennek miértjébe nem mennék bele, de bízom benne, hogy a legtöbb olvasó tisztában van ennek az okaival) és ha nem jó az auto jelszintünk akkor még be sem tudunk avatkozni kézzel, csak akkor ha elmászunk a beállításokba, ami nyilván macerás.

DDJ-RB kivezérlés jelző
DDJ-RB kivezérlés jelző

A jelszint beállítása szerintem csak úgy működhet igazán jól, ha fülre állítunk, ugyanakkor a fülünk nagyon gyorsan fárad és nagyon nehéz lenne folyamatosan csak arra koncentrálni zenélés közben. Ezért az a tökéletes megoldás (EVER), ha egy minél pontosabban működő és kellően részletes kivezérlés jelzőnk van amihez állíthatunk, és a fülünket már csak finomhangolásra kell használnunk a mixelés pillanatában. - Egy kicsit kitértem, elnézést! -

Rekordbox Dj beállítás
Rekordbox Dj beállítás

Track gombok

A DDJ-RB -ről lemaradtak a track "beletekerő" és léptető gombok. A track léptetőt valószínűleg sokan már úgy sem használják, mióta létezik a selector. A beletekerést pedig úgy hajthatjuk végre, ha egy időben nyomjuk a SHIFT gombot és tekerjük a Jog tárcsát.

PAD-ok

Mint említettem nagyon jók a PAD-ok, dícséretes hogy ráadásul 8db van belőle! Viszont hiányoltam a LOOP módot a PAD-okról. Bár lehet, hogy ezt csak azért érzem így mert megszoktam az XDJ-RX -en. Illetve ahogy nézem a szoftveren sincs ilyen, a loop az külön szekció, léptetni kell hogy hány beat-et akarunk, nincs közvetlen lehetőség mindre.

Pioneer DDJ-RB
Pioneer DDJ-RB

Ítélet

Összességében egyébként élvezetes volt a kis RB-vel zenélnem, kézre esett minden, vagy rövid idő alatt megszoktam, tehát jó az ergonómia. Az effekteket is sokrétűen lehet használni, még így is, hogy az RB-n nincs annyi vezérlő amennyi a Rekordbox DJ összes effekt lehetőségét kihasználhatná. De még így is bőven elegendő. A PAD-ok effekt módban is nagyon jól működnek, és akár 3-at is lenyomhatunk egyszerre, minden effekt menni fog egy időben, amit nyomva tartunk. Plusz az EQ-k alatti filter, és még rápakolhatjuk a CFX részlegből is. Ez több mint elég úgy gondolom.

Mint említettem, a pult kis méretével kevesebb problémám volt mint azt előre vártam. Viszont a fejhallgató választó cue gombok azért nagyon aprók, én sokat nyomkodom zenélés közben, úgyhogy zavart kicsit (hogy ezt miért hívják évtizedek óta szintén cue-nak?? :D). Ezen kívül még egy dolog van ami túl kicsi az RB-n, a tempo potméter. Mindössze 4 cm-en fut, így szinte használhatatlan. +- 6%-os tartományra állítva is lehetetlen vele egész értékekre húzni vagy finom hangolni. (Az abszolút vicces ha WIDE-ra kapcsoljuk a tartományt!)

DDJ-RB tempó potméter
DDJ-RB tempó potméter

Azt hiszem a tempo potméter használhatatlansága segített a legjobban a végkifejlettemben, de akadt még bőven más befolyásoló dolog is... Általában ha valaki DJ-zésbe kezd, első pultnak szokás a legkisebbet/olcsóbbat javasolni, ami esetünkben a Pioneer DDJ-RB. Viszont ez a pult nem a kezdőknek készült. Hanem inkább bárkinek, aki NEM akar DJ lenni, csak szeretne néha egy kézzelfogható eszközön "bohóckodni", nem pedig képernyőn kattintgatni, vagy esetleg házibuliba, hogy ne egy youtube legyen hanem valami, ami több élvezetet nyújt vagy vagányabb. Erre maximálisan alkalmas a DDJ-RB. Ellenben olyanoknak nem javasolnám, akik kicsit is komolyabb szándékkal szeretnének discozással foglalkozni a jövőben. Még olyannak sem, aki még nem tudja szeretne-e komolyabban foglalkozni zenéléssel, és azért venne pultot, hogy segítsen ezt eldönteni.

Hogy miért?

Kérlek, mindenképpen olvasd tovább...

Dj-k körében a legnagyobb vitákat talán a SYNC opció használata váltja ki. Nem egyszer kifejtettem erről a véleményem. Ezzel a pulttal a sebesség szabályzás elsajátítása egy kezdő számára szinte lehetetlen, vagy minden esetre nagyon nehéz lenne, mivel a tempo potméterrel nem lehet elég finoman szabályozni. A sebesség szabályzás évtizedek óta a legnagyobb alapja a mixelésnek. Viszont lássuk be, napjainkban a legtöbb technika annyira segít minket, hogy már nem igazán van szükség a hallás utáni kézi sebesség állításra. A legtöbb ember, még nagy veterán dj-k is, akik nyilván mesteri szinten tudnak fülre sebességet állítani, mind szemre állítanak már a mai pultokkal. Mondhatni manuálisan SYNC-elnek. Addig húzzák kézzel a potmétert amíg a másik lejátszó BPM-ével nem egyezik a sebesség. Persze a SYNC a mixelés közbeni "egyeletlenségeket" is próbálja javítani.

Mivel manapság már bárki mixelhet kattintásra akár a telefonjával is, ezért a mixelés klasszikus varázsa, ahogy két zene tökéletesen és észrevétlen átalakul egyikből a másikba, már sajnos kevés ahhoz, hogy a legtöbb embert magával ragadja. Ennél sokkal többet kell tennünk azért, hogy kiemelkedő dj-k legyünk. Vagy legalábbis másra is oda kell figyelnünk! (mindig is többet kellett tennünk, csak sokan azt hiszik, elég ha mixelnek és kész) Hogy őszinte legyek, ez azért jót is tehet(ne) a jelen disco-jának.  A jó dj a zenével teremti a hangulatot, a legfontosabb az, hogy mit játszik és milyen sorrendben, minden más csak másodrangú, stílustól függetlenül! Ez mindig is így volt és lesz (csak a közhiedelem ostoba).
Tehát nem feltétlen szükséges például a hallás utáni sebesség szabályzás, segít a technika. Ugyanakkor úgy érzem, hogy ennek a "szakmának" ez akkor is ősi alapja, és erősen hozzájárul sok más dolgot megérteni a zenélésben. Aki dj szeretne lenni, soha ne nélkülözze ezt a tudást! A DDJ-RB viszont sajnos ránk erőszakolja a SYNC-et és más apróbb automatikákat, mint például az auto gain is. Felfoghatnánk ezt úgy is, hogy mindezek olyan segédletek amikkel több energiánk marad szettünk színesítésére (például effektek, loop-ok, sampler, acapellázás stb.), viszont ez a pult egyértelműen nem egy olyan haladó számára készült, aki már azon a szinten tart, hogy ilyen "színesítéseket" használjon. És remélem hosszas okfejtésemből érthető ezáltal, hogy miért is nem való kezdőknek sem. A DDJ-RB egy nagyon jó árú pult, és kiváló választás olyanoknak, akik tényleg hobby zenélgetnének odahaza. Minden egyéb másra nem javaslom.

Kiegészítő Rekordbox Dj összegzés:

Bár továbbra sem használtam tartósan a szoftvert, de már közelebbi kapcsolatba tudtam kerülni vele. Látok olyan hiányosságokat, vagy mondhatni bakikat a szoftverben amiket talán egyelőre csak a tapasztalat hiány okoz, bár évek óta fejlesztik a Rekordbox Dj-t, és biztosan nagyon sok, nagyon rutinos dj és fejlesztő készíti, ezen a területen is (dj vezérlő szoftver) sok hosszú év szükséges, hogy igazán kiforrjon a termék. Nyilvánvalóan látszik, kénytelenek bizonyos dolgokat úgy korlátozni, hogy csak az adott vezérlő (controller) eszközzel legyenek elérhetőek. Ez hátráltató a fejlesztésben. Máskülönben nagyon kis különbségek lennének az egyes pultok között, ez úgy gondolom érthető. Ezek után még kíváncsibb lettem, hogy a nagyobb controllerek mennyivel jobbak. Bár mostantól nem nehéz így sem levonnom a következtetéseket, de tudjuk hogy a specifikáció elolvasása egy pult esetében messze-messze kevés infót ad egy normális használati tapasztalattal szemben. Az XDJ-RX2 -m képes Rekordbox DJ controller-ként működni, és úgy hiszem szinte minden funkcióját ki is tudja használni a szoftvernek, viszont nem erre készült elsődlegesen, így nem olyan mint egy kimondott cél-kontroller.

Remélhetőleg a jövőben sikerül néhány támogatóval megegyeznem és ezáltal lehetőségem lesz letesztelni további pultokat is, amiről megoszthatom veletek a véleményem.
Köszönöm, hogy olvastok! Továbbra is szívesen fogadom a véleményeiteket! Az utóbbi időben megszaporodtak a segítség kérések... mindenkinek igyekszem válaszolni az ilyen jellegű levelére is. Viszont kérlek legyetek türelemmel, ez nekem csak az igen kevés szabadidőmben működik, nincs mögöttem márka vagy bolt aki finanszírozná a ráfordított nem kevés időt. Remélem ezt megértitek Ti is! Jó zenélést és bulikat mindenkinek!

by DANEE DEE

vissza a blogokhoz