Pioneer XDJ-RX2 tartós teszt

Használati tapasztalatok és részletek, amiket máshol nem találsz meg...

BLOG#08 2018.02.16.

Egy korábbi írásomban - amikor bejelentették az RX2-t - elég alaposan összevetettem az előd RX-el az új pultot. Legalábbis a specifikáció és a gyártói fotók alapján. Azóta viszont a sors úgy hozta, hogy a nagy megelégedéssel használt RX-emet, RX2-re cseréltem. 3 hónap használat után szeretném megosztani a tapasztalaimat a pulttal kapcsolatban.

Pionner XDJ-RX2 Teszt
Pioneer XDJ-RX2 | Tartós teszt

Megjegyezendő, hogy a bulikban ahol megfordulok mint dj, nagy pultot (CDJ-2000 és/vagy Nexus) használok. De amikor megjelent az XDJ-RX beújítottam egyet otthonra, kimondottan az online mixek elkészítéséhez. Ezt már többször is kifejtettem, hogy mennyire jó választás, főleg azért mert különbség a nagy pulthoz képest szinte semmi, a rendszer (Rekordbox) meg nyilván teljesen ugyanaz.

Teljesen meg voltam elégedve az RX-el, olyannyira hogy amikor megjelent a 2-es változat, látván a különbséget, és azt, hogy mennyibe kerül újra váltani, szinte azonnal könyveltem el magamnak: "nem érdemes beújítanom" . A 2-es megjelenésével az RX használtpiaci ára óriásit esett a megnövekedett kínálat miatt. Kb. 350.000 Ft körül mentek a pultok, míg az RX2 akciós ára is 530.000 Ft. Ez pedig nem kis pénz atekintetben, hogy csak "apróságokat" reszeltek a 2-esen. Aztán sorozatos véletleneknek köszönhetően mégis meglett a 2-esem - akárcsak a főiskolán annak idején :D Nem spoilerezem el a tanulságot, inkább nézzük mik azok a jó illetve kevésbé jó dolgok amiket a használat során tapasztaltam az RX2-n. Elsősorban az olyan dolgokra térnék ki, amiket nem találni meg a specifikációkban - és ezáltal a korábbi cikkemben sem.

Kezdjük egy aprósággal:

XDJ-RX2 USB slots
XDJ-RX2 USB aljzatok

az USB aljzatok kis takaró aljzata korábban egy ilyen gumi szerű cucc volt amit általában senki nem rakott vissza a helyére mert olyan esetlen, kicsit erőszakolós dolog volt, csak lifegett ezáltal tök feleslegesen. Ezt cserélték egy sokkal szimpatikusabb kis csapfedeles-jellegű ajtóra. Nem tudom mennyit bír majd, viszont sokkal könnyebb kezelni, ezáltal nem vagyok lusta visszacsukni, tehát tényleg védi az amúgy igen érzékeny aljzatot az esetleges koszoktól.

A selector

XDJ-RX2 Selector
XDJ-RX2 Selector LED világítás

a keverő közepéről felkerült a kijelző mellé, úgy ahogy a nagy pultokon is. És itt már emiatt jobban kézre esik (pedig a régi helyen is megtudtam szokni). Ehhez hozzá tartozik, hogy az RX2-n már megkapta a kis fehér háttérvilágítást is. Hihetetlen, hogy csak küllemi extrának gondolnánk ezt, de mégis segíti a használatot mert oda talál a kezed "magától".

XDJ-RX2 search screen
XDJ-RX2 Keresés képernyő

A kijelző ugyanakkora maradt, viszont a felbontás mintha jobb lenne, élessebb kicsit a kép. Az elrendezés maradt, de megkapta ugyanazt a typo-t mint az NXS2. A kijelző már érintés érzékeny, aminek köszönhetően a "begépelős" keresés sokkal gyorsabban megy (nem kell már a selectorral tökölni a karakterbevitelnél). Lett needle search, tehát tappolhatunk a waveformon és odaugrik a lejátszás. Megkaptuk a "short cut" funkciót is (selector alatti gomb), amivel a képernyőre kapunk egy csomó funkció kapcsolgatási lehetőséget, például:
- a kvantálás tartományát állíthatjuk azonnal,
- a HOT CUE automatikus betöltését kapcsolhatjuk ki/be, ennek egyébként igen örülök, korábban a rekordboxban kellett külön állítgatni (akár trackenként), hogy akarom-e hogy betöltődjenek a HOT CUE-k aztán ha elfelejtettem otthon, a buliba már cseszhettem. Persze mondhatnánk, hogy mindig töltődjön be aztán kész, viszont ez kicsit lassítja a track betöltést, ezért ha épp nem kell akkor jó hogy könnyen kitudom kapcsolni,
- SEARCH gomb a kijelzőn: egyből a begépelős keresésbe ugrik. Ezt nagyon szeretem, korábban ha egy igen mély mappa szerkezetben voltam akkor jó sok back-eléssel tudtam csak SEARCH-be menni / vagy forrás kiválasztással, aztán legörgetés > kiválasztás... és így buktam a playlist poziciómat, amibe voltam.
- MATCHING: huhh, hát ez egy önálló cikket érő történet, de a lényeg hogy szintén igen hasznos opció, a játszott zenéhez társított "párokat" tudjuk listáztatni.
A fotón látjátok a képernyőt, rajta az összes lehetőséggel, egyértelműek.

XDJ-RX2 Short cut
XDJ-RX2 Short Cut képernyő
XDJ-RX2 Track filter
XDJ-RX2 Track filter képernyő

Track filter: 2000 NXS2-ből átvett igen hasznos funkció, rengeteg opció szerint szűkíthetjük a playlist-ünket (live-ba). A megadott paraméterek alapján szűri az adott playlistben látható zenéket, beállítás után egy gombnyomással kapcsolhatjuk, hogy le legyen szűrve az aktuális listánk vagy ne. Nagyon cool funkció!

Az érintő kijelzőhöz tartozik még, hogy ha Rekordbox Videó DJ-t használunk akkor a vezérlő elemek javát is a kijelzőre kapjuk.

MASTER CUE gomb:

XDJ-RX2 Master Cue
XDJ-RX2 Master Cue

tehát kiválaszthatjuk a fülesre a mastert belehallgatásra, külön gombbal. Önmagában ezért nem voltam annyira oda, eddig is volt erre megoldás, a füles arány potméter eltekerésével... most meg egy külön gomb, hát jó... viszont!!! itt található meg az egyik kedvenc új fícsöröm': minden DJM keverőn ha kiválasztottam a fülesre a MASTER CUE-t, akkor az olyan hangerővel szólt a fülesbe, amilyen hangosan éppen állt a rendes master potink > tehát ha pl még warmupoltam és ezáltal igen alacsony master jelem volt kifele akkor a fülesbe a master alig szólt, ha beválasztottam mellé egy csatorna CUE-t akkor az elnyomta a mastert / és levitte a fejemet. Na de az RX2-n!! A MASTER CUE már független a master potitól (mintha egy állandó jelszintű record kiemenet-be hallgathatnánk bele). Én bulikban nem fülesbe mixelek (ez csak szokás kérdése), viszont amikor itthon a MixStation-öket veszem fel, nagyon fontos a minél pontosabb mix, ezért csak fülesbe mixelek, és nyilván nem küldöm szét a monitorokat 0dB-s kimenettel.

XDJ-RX2 SYNC Inst Doubles
XDJ-RX2 SYNC Inst Doubles

Tulajdonképpen a SYNC-et nem használom, csak speciális esetekben, amire való! Hogy mire való, nem itt szeretném ezredszer is a szájába rágni senkinek. (Úgy érzem soha nem fogja a többség elfogadni :( ). Maga a funkció ugyanaz mint az elődön vagy bármelyik CDJ-n. Viszont van egy apró plusz itt is! Ez nem feltétlen a SYNC része, csak a SYNC gomb hosszan nyomásával tudjuk használni a fícsört'. A neve Inst. Doubles. Ha mondjuk a bal deck-en szól egy track, lenyomjuk a jobbos deck-en a gombot (hosszan), akkor a baloson szóló zenét rátölti a jobbosra is, méghozzá pontosan arra a pontjára ahol a baloson tartott és lejátszásba is teszi. Tehát mindegyik decken ugyanaz fog szólni, ugyanott tartó lejátszással. Mire jó ez? Nyilván effekt-mestereknek is nagyon hasznos, de (nekünk) hétköznapi disco-soknak ( XD ) arra jó, ha játszol egy zenét, és mondjuk belehallgatnál a végébe, hogy majd hol lesz mondjuk ének vagy hol kellene majd lemixelni, akkor gyorsan lenyomod a gombot és már hallgathatod is előre a fülessel. Nyilván a gyorsaságon van a hangsúly! (Viszonylag ritka, de pl vs-ezésnél is jól tud ez jönni, ha átakarod dobni a lejátszást gyorsan a másik oldalra.)

Sound color FX - paraméterezési lehetőség:

XDJ-RX2 Sound Color FX Parameter
XDJ-RX2 Sound Color FX Parameter
XDJ-RX2 Sound Color FX Potmeter
XDJ-RX2 Sound Color FX Potméter

Bizonyára nincs olyan a kollégák között, aki ne tekerné a filtert (a filter, korunk JET-je, én azt mondom, érti aki érti :) ) Viszont tény, hogy gyakran egyszerűen túl sok, főleg hangerőbe! Régebbi mixeimnél csak úgy mertem filterezni, hogy ha halkítottam a csatornán vagy kellően kivoltak tekerve már az EQ-k, mivel jelentős plusz dB-ket jelentett. Ennek a jelenségnek buliban sem örül egyébként a hangfal, na meg egyébként is könnyen túlzó tud lenni. De pont erre jó a paraméter potméter a color-ok alatt. Finomíthatsz vele, és többé nincs ez a tolakodó túlzás! Én imádom! Természetesen a többi Color-nál is hasznos! A másik aminél hasonló a helyzet az a Noise, valahogy nekem túl hangos volt mindig is, most már olyan hangos amennyire akarom! - Ezért is jár a piros pont! + a Color potméterek "bucibbak" lettek, ahogy már a NXS2 keverőn.

Itt még egy apróság, amit biztos, hogy sehol nem írt még le senki:

az RX-en (és régebbi DJM keverőkön is) a jelölések felfestése elég gyatra volt, DJM keverők esetében ez nem újdonság, az RX-en ezen javítottak mert nem kopott szét tömegesen mind, viszont ahol igen apró dolgok voltak jelölve ott bizony egy erősebb letörölgetéstől már jött lefele a festék. A Color gombok mögött apró kis pöttyözött minta volt, a szívem szakadt meg amikor a szinte vadonatúj RX-emről el kezdett leválni a festék ezen a részen. Persze garanciába elzavartak :( ...és így utólag számomra pont ezzel ismerték el a gyári hibát, hogy az RX2-n ezek a részek már nem festettek, hanem egy igen erős matricával vannak megoldva.

PAD-ok:

XDJ-RX2 PADs colors
XDJ-RX2 PAD világítás színek

Láttam valahol, ahol elintézték ezeknek a definícióját annyival, hogy 4 helyett már 8 db van. Hát ennél azért jóval többről van szó! Nyilvánvaló, hogy már 2 sorban helyezkednek el és 4 helyett 8 van. Az RX-en ez úgymond "kattogós" volt, mint mondjuk CDJ-n egy play vagy hot cue gomb, egy mikrokapcsoló van alatta. -Ja és műanyag gombok voltak. Az RX2 viszont már a jól bevált "nem kattogós" gumis padokat kapta amik szinte az összes midi padon és/vagy kontrolleren standard-nek számítanak már. Nem magyarázom túl, nagyon jó velük dolgozni, ez való erre! (Az RX megoldása sem volt rossz, de számomra ez a tuti!) Az elődön halványan vagy erősen világító kék a gomb, aktívságtól függően. Az RX2-n már full color megvilágítást kaptak a PAD-ok, és nem az egész gomb világít hanem csak egy finom keret benne (szerintem így szebb és a szemnek is jobb, mint amikor az egész gomb az arcunkba világít). Mondhatnánk gúnyosan, hogy színes, hát remek! De ennek a színezésnek a gyakorlatban tömérdeknyi haszna van. Egy részt a gombok módját azonnal látjuk a színezettségről, tehát sokkal kisebb az esély rá, hogy nagy hirtelen rátappolunk egyre és az éppen nem azt csinálja, mint amit szerettünk volna.
Hot Cue módban a gombok olyan színnel világítanak, amilyenre az egyes mentett Hot cue -inkat színeztük a Rekordboxban (16 színből választhatunk). De ha csak a lejátszóval mentegetünk új Hot Cue-kat akkor az automatikusan mindig más színt ad mindegyiknek. (Itt van egy kérdőjeles dolog, ami lehet bug... ha egy hot cue történetesen loop, akkor mindegy mire színezzük Rekordbox-ban, a lejátszó valamiért csak sárgának mutatja, semmi másnak - Update: Az 1.23-as firmware-el ezt javították!)
Beat Loop módban sok változás nincs, csak nyilván nem kell már shift-elni mivel megvan a 8 gomb. Én jobban örülnék ha nem az 1-nél kisebb ütemeket lehetne megfogni azonnal (+4 gombnak köszönhetően), hanem inkább 16 és 32 beat-et > marad hát a felső loop kiterjesztés ha hosszabb loop kell. Itt egyébként minden gomb sárga, jelezvén, hogy loop-olni fog ha tapizol.
Slip loop módban a padok nyomva tartásig loop-olnak, miközben a háttérbe tovább megy a lejátszás. Ezt tudja az RX is, csak itt most gyorsabban elérheted. A színek itt is mutatják mi a helyzet, minden kék, illetve a két utolsó pad fehér, ezzel jelezvén hogy azok a "páratlan" törtek (1/3, 3/4).
Beat Jump mód, a lejátszást tehetjük odébb, 1 - 2 - 4 - 8 ütemmel előre is és hátra is. Természetesen kvantálva van értelme a dolognak, és a színekkel itt is segít. Ezt is egy hasznos újdonságnak tartom, kivel nem fordult még elő, hogy odébb indította a mixet mint kellene, vagy mondjuk akadnak olyan zenék ahol eredetileg van még +4 vagy 8 "ajándék" beat - és így a mix nem lesz patent, ha nem figyelsz. Ez tehát a megoldás! Megjegyezném, ezt még a zászlóshajó CDJ-2000 NXS2 sem tudja!

A JOG

XDJ-RX2 JOG
XDJ-RX2 JOG

mechanikailag ugyanaz, mint az RX-en. A szélén lévő mintázat változott, az RX2-n már a megszokott nagy CDJ-k jog mintázata van. A bevonata is ugyanaz a puha, de a körömtől sajnos csúnyán kopó anyag. Az RX-en a jog-tól féltem a legjobban (nagy lejátszó után), teljesen más érzettel fut, nem a szokásos görgőn futó mechanikus érzet, inkább a CDJ-100-ast idézi a finomsága, annál viszont stabilabb. De a feszessége hasonló és sajnos nem állítható. Én személy szerint eléggé mozgok a pultban, így viszont erősebben is meg meglököm a JOG-ot. Át kellett szoknom. Számomra a megoldást az jelentette, hogy letámasztom a kezem az egyik ujjammal a lejátszóra, így nem lököm túl. Hamar átszoktam, nem hal bele az ember. - Olyan lejátszó úgy sem lesz SOHA, ami minden külső és belső paraméterében egyezik a nagy pulttal és közben harmad áron kapható. Ugye egyértelmű...!

Még deck-es időszakomtól kezdve szokásom, hogy azon a lejátszón ami éppen szól, a hátra lévő track időt szeretem látni, míg amit éppen rá fogok mixelni, azon az eltelt időt mutassa a kijelző. Viszont az RX-en ilyet nem lehet, vagy az eltelt vagy a hátralévő időt lehet váltogatni, a két deck-en egyszerre. A time mode gomb az RX2-n is mindegyik deck-et "viszi"... viszont ha a kijelzőn tappolunk a kis wave-re akkor csak annak a decknek változik az idő kijelzése amire nyomtunk! Ismét egy apróság, ami inkább hiánypótlás, de én üdvözlöm!

Rekordbox Link mód:

Korábban hagyományos hálózati (UTP) kábellel lehetett Rekordboxhoz csatlakozni (nem MIDI mód). Ezt most lecserélték USB-re (nyomtató kábeles). A miértjét nem tudom. A régi verziónál is gyakran kellett beállításokkal babrálni, mire normálisan ment. Legtöbbször a tűzfal fogja a kommunikációt. Gondoltam az USB-vel talán egyszerűbb lesz a történet... hát nem lett. Driver-t kell telepíteni az USB-hez, ami olyasmi elven működik mintha virtuális hálózati kártyát hozna létre. Tehát a tűzfalon továbbra is jó sok mindent engedélyezni kell, vagy lekapcsolni. Otthoni környezetben extra praktikusnak tartottam a LINK módot, alapból rá van kötve folyamatosan a gépemre, látom a Rekordboxom mindenestől a lejátszón. Mix készítésnél ez ultra kényelmes, nem kell a külső USB-vel tökörészni, exportálni stb. Ráadásul LINK mód közben is nyugodtan változtathatok mondjuk egy playlist sorrendjén a Rekordboxon (!Figyelem vannak funkciók amik tiltva vannak aktív LINK-elés közben a Rekordboxban!) A tűzfallal van még egy gond (régebben is volt), mivel az itthoni gépemen mindig "lóg" az RX2 ezért nyilván inkább létrehozom a szabályokat a tűzfalban és nem a lekapcsolós megoldást választom. (ESET SMART Security) Minden jó is, egészen addig amíg nem jön egy új frissítés a Rekordboxra, mert arra újra létre kell hozni a jó sok szabályt. - Bosszantó, de ez biztonsági okokból nyilván máshogy nem megy.

Viszont van még egy problémám ezzel az USB-s gép összekötéssel: így a gépre települ az RX2 ASIO drivere is, mivel RekordboxDj -vel kontrollerként működik... és ha bekapcsolom az RX2-t, akkor a Rekordboxom (nem a dj!) magától egyből szépen beáll az RX2 ASIO-jára, tehát átveszi az elsődleges (külső) hangkártyámtól a kimenetet... és én ezt nagyon nem akarom, mivel értelemszerűen a külső hangkártyámon vannak a studio monitoraim. Minden egyes alkalommal kézzel kell menüből visszaállítgatnom - ezt nagyon nem szeretem!

AUX:

az RX2 kapott egy plusz RCA bemenetet, független a keverő két csatornájától (azokra is lehet plusz lejátszót vagy lemezjátszót kötni). Külön szabályozható gain van rá, illetve állítható bemeneti jelszint növelés. Gondoltam hasznos lehet mondjuk arra, hogy rákötöm a notebook-om egy buli alkalmával, vagy egy CD játszót. Egy apró ám annál inkább bosszantó hiányosságot fedeztem fel az első ilyen alkalommal (illetve kedves kollégám), a gond az hogy nem lehet ebbe a bemenetbe belehallgatni. Ez viszont nagyon is kell, ha úgymond bejátszónak használnád azt a bemenetet, mert nagy valószínűséggel pont olyat játszanál be róla amiről fogalmad sincs hogy mi az, így hát előre belehallgatnál. De mondjuk ha egy kisebb zenekari keverőt kötsz ide, mert sok mikrofon kell vagy ilyesmi akkor hasznos tud azért lenni.

Tényleg további apróságok, de mégis hasznos dolgokat raktak a UTILITY menübe. Ami eddig nem volt:

Felsorolnék még néhány dolgot amik nem újdonságok, de nagyon szeretem az RX2-ben:

Az elmúlt pár hónap alatt ezeket a tapasztalatokat gyűjtöttem a pultról. Többnyire otthoni mixfelvételre használom, illetve próbára tettem kisebb bulikban/összejöveteleken. Nyugodt szívvel ajánlom akár nagyipari használatra is, nagyon sok ismert "nagy" dj is használja és imádja, olyanok is akik könnyedén megtehetnék hogy Nexus pultot vásároljanak, mégis tökéletesen megfelel számukra (és mint tudjuk, sokaknak igen nagyok az elvárásaik közülük). Kedves kollégám is nem régen döntött úgy, hogy megkorosodott 2000-es pultját inkább RX2-re váltja. Úgy gondolom megbízhatóságban és minőségben is a felső kategóriába sorolható a Pioneer XDJ-RX2.

Ez a cikk nagyon hosszúra sikeredett, ezért külön köszönöm ha végig kitartottál! Részletes specifikációt és minden egyes funkciót nem írtam le, megtalálod szerte a neten, illetve sok mindent a korábbi RX vs RX2 cikkemből is megtudhatsz! Ha bármi kérdésed, véleményed vagy észrevételed lenne a cikkről vagy a lejátszóról, nyugodtan üzenj nekem valamelyik kontaktomon!

by DANEE DEE

vissza a blogokhoz