Pioneer DDJ-FLX4 teszt

és összehasonlítás Pioneer DDJ-400 -al

BLOG#19 2023.03.17.

Alighanem az elmúlt évek legnépszerűbb Pioneer Dj controllere a DDJ-400 volt. Ez nem csak a kategóriájának köszönhető (belépő szint), hanem annak is, hogy a Pioneer jól ráérzett annak idején, hogyan alakítsa tovább az előd DDJ-RB -t. Ennek részleteit is megírtam korábban, illetve egy kis videós véleményezést is készítettem erről.

Viszont azóta eltelt több, mint 4 év, sőt lassan inkább 5. Ideje volt tehát egy kis modell frissítésnek. Mivel a DDJ-FLX4 alapjaiban teljesen megegyezik a 400-assal, ezért nem szeretnék senkit sem untatni részletes, minden funkciót kiveséző bemutatóval. Rengeteg helyen megtalálni ezt a neten, illetve a korábbi cikkeimben is találtok ilyesmit (DDJ-RB, DDJ-400).

Pioneer DDJ-FLX4
Pioneer DDJ-FLX4
Kötelezők röviden (DDJ-400 vs FLX4)

Az DDJ-FLX4 egy kicsi (de nem a legkisebb), könnyű Dj kontroller (MIDI), tehát önálló lejátszásra nem képes, szükséges egy PC vagy tablet hozzá csatlakoztatása a használathoz. 2 sávos keverője van + 1 db mikrofon bemenet, oldalanként 8db PAD (8 különböző funkcióval), loop és memory cue szekció, BEAT fx, Color FX, 1 pár RCA master és 1 db mini jack fejhallgató kimenettel. Kijelzője nincs, tápot pedig USB-ről kap. A potméterek és a gombok érzete/minősége teljesen megegyezik a DDJ-400-al, ahogy a méretei is – tehát a rackek és táskák kompatibilisek lesznek a két típusnál.

Design / külső

Eléggé megszoktuk már az elmúlt 10+ év Pio designt, az FLX4 egy kicsit most más, talán divatosabban hat így 2023-ban, a Jog tárcsa komolyabb megjelenésű így, szemben a 400-as ezüst karimájával, de igazából ez tényleg csak ízlés kérdése! Az FLX4 sarkai lekerekítettek és a fedlap teljesen matt, amin kevésbé élesek/olvashatóak a feliratok, de hát ki olvassa azokat 1-2 használat után? Cserébe viszont jelentősen kevésbé gyűjti az ujjlenyomatot a cucc, ez az elődről egyáltalán nem mondható el.

DDJ-FLX4 vs DDJ-400
Pioneer DDJ-FLX4 vs DDJ-400

A pult egyáltalán nem nehéz (~2kg), de én nagyon szerettem, hogy még így is raktak bemélyesztett oldalsó fogantyút a DDJ-400-ra (mint a nagy pultokra). Az FLX4 súlyban hasonló, de itt már sajnos nincs oldalsó fogó a házon.

A piros háttérvilágítást a gomboknál narancsra cserélték, és mivel a loop in-out eleve sárgák, egységesebb megjelenése lett a pultnak, a Beat FX gomb is sárga lett (nosztalgikus) és így szépen harmonizál az egész, nincs karácsonyfa hatás.

Deck-ek

A deck részek elrendezése nem változott, a gombok és a JOG is ugyanott, ugyanakkorában. Van viszont egy nehezen észrevehető változás itt: a PAD funkciókból a BEAT LOOP átkerült a másodlagos sorba, a PAD FX1 pedig elsődleges lett (másodlagosra shift-el lehet váltani). Megszokás kérdése… lesz akinek öröm, és lesz akinek kicsi bosszúság ez. Én a sampler-t küldeném másodlagos sorba, és a BEAT LOOP-ot biztos visszahoznám előre, de sajnos ez nem rajtam múlik.

FLX4 PADs
DDJ-FLX4 PADS

Keverő

A keverő szekción jelentősebb módosítások történtek, de persze alapjaiban a megszokott elrendezés maradt. Legjelentéktelenebb változás, hogy a trim (gain) potméter sapkája fekete lett. A felső részben nincs is más változás. Jelszint LED-ekből is ugyanannyi maradt.

A Beat FX részen (jobb oldalt) ugyanazok a vezérlési lehetőségek maradtak, ugyanazokkal a funkciókkal, viszont a gombok sorrendje megváltozott. A BEAT gombok és a csatorna választó felcserélődött. Igazából talán logikusabb így, hogy a többet nyomogatós BEAT léptető közelebb került az effekt szabályzó potméterhez, és ezek az effekt indítóval együtt kicsit feljebb csúsztak. A felcserélődés igényelhet némi megszokást azoknak, akik 400-asról FLX4-re váltanak, de szerintem senki nem fog belehalni mert kényelmesebb lesz így használni.

DDJ-FLX4 mixer
FLX4 mixer

A tolópotméterek ugyanazok, a fejhallgató tekerői is, utóbbiak egy kicsit lentebb kerültek, ezért picikét szűkösebbnek érződik a hely ezen a környéken, de ez nem jelentős. Ennek a változásnak oka, illetve okai vannak, mégpedig a legjelentősebb újdonságok, vegyük akkor ezeket sorba:

FLX4 mikrofon
DDJ-FLX4 mikrofon

Mikrofon az FLX4-ben

Felkerült egy dedikált mikrofon hangerő potméter a keverő rész bal oldalára. A DDJ-400-on csak a készülék hátulján van egy picike poti erre, a nagy jack bemenet mellett (az FLX4-en is van ilyen). Nyilván így sokkal könnyebb lesz használni a mikrofont, de az újdonság nem csupán ez a potméter! A DDJ-400 -on a mikrofon csak egy direkten a master-re kötött bemenet, ezért teljesen funkció hiányos is igazából. Ehhez képest a DDJ-FLX4 sokkal többet ad. A mikrofon már teljesen az ASIO része (végre) és keresztül megy a pult hangkártyáján. Sajnos nem dedikált csatornaként, de ne legyünk mohók, így is rengeteg új funkciót kapunk ennek köszönhetően:

FLX4 mikrofon Rekordbox
FLX4 mikrofon vezérlés Rekordbox-ban
FLX4 mikrofon input
FLX4 mikrofon bemenet

Smart CFX (Color effekt)

Alapvetően a Color Effekt rész ugyanaz, mint eddig, a csatornákhoz tartozó CFX tekerő potméterrel indíthatjuk meg és szabályozhatjuk a Rekordboxban kiválasztott effektet, ami a leggyakrabban egy lo-hi Filter szokott lenni ugyebár. Az újdonság a potméterek mellett balra található SMART CFX gombbal aktiválható. Ez tulajdonképpen 8 db új, speciális color effekt, amik azért "smart"-ok mert a paraméterük automatikusan igazodik a csatorna gridhez. Nem erőlködnék az effektek magyarázásával egyesével. Mindegyik jópofa szerintem, legtöbbször 2 különböző dolgot vegyít 1-be és pofon egyszerűen lehet velük színezni. Viszont nekem szimpatikus, hogy az effekt kiválasztásához nem a Rekordbox-ba kell turkálni, hanem a SHIFT+SMART CFX gomb együttes lenyomásával lehet léptetni egy felugró listában. Nem is lehet alapból másképp előcsalni ezt az ablakot. Ez egyelőre kizárólag a DDJ-FLX4-el elérhető ficsör (Rekordbox-on belül is). Érdekesség, hogy ha ez a funkció aktív, akkor a keverőn a TRIM (gain) és néhány más effekt letiltásra kerül.

DDJ-FLX4 Smart Effect
DDJ-FLX4 SMART FX

Smart Fader

A neve elárulja… Okos tolópotméter. Elnézést, a legtöbbször próbálok barátságos magyar kifejezéseket találni, de néha elgurul a gyógyszerem ezektől már :D . Az előző smart cfx-hez hasonlóan, a tolópotméterek mellett balra, egy kis gombbal aktiválhatjuk az okosságot. Ez gyakorlatilag a Beat Sync következő szintje! Az történik, hogy ha betöltjük a következő tracket amit játszanánk, annak a BPM-ét automatikusan az éppen szóló MASTER deck BPM-ére állítja. Aztán elkezdünk mixelni és toljuk fel a csatorna potméterét (vagy a cross fader-t megindítani a másik oldalra) ekkor elkezdi a BPM-et arányosan kiegyenlíteni. Tehát szól Jimmy 100 BPM-en, betöltjük Skrillexet, ami 120 BPM, de ekkor Skrillexet 100 BPM-re húzza. Elkezdünk mixelni, amikor mindkét track teljesen szól (Cross fader középen, és mindegyik csatorna teljesen fent) akkor a Jimmy és a Skrillex is 110 BPM-en fog menni (a különbség középértéke), majd ha lehúzzuk a Jimmy-t, akkor a Skrillex felgyorsul 120 BPM-re. Tehát az egész egy automatikus kiegyensúlyozás. A mixelés idejére össze szinkronizálja a BPM-eket, de mire átmixelsz, már az eredeti tempón megy a MASTER-en lévő zene (vagy amire beállítottad). Mindezt még megfejeli egy automatikus csillapodó echo-val is, ami annál erősebb, minél gyorsabban húzod le/át a potmétert. Az egész röhejesen egyszerűvé teszi a mixelést. Igazából felháborító, de közben ugyanannyira tiszteletre méltó is, mert nagyon jól meg van csinálva! Nekem mosolyt csalt az arcomra. Ez is csak a DDJ-FLX4-ben elérhető funkció jelenleg, ja és ennek aktiválásakor pedig a mély kerül letiltásra a keverőn – mert hát közben azt is arányosan állítja mixelés közben a Rekordbox.

DDJ-FLX4 Smart Fader
DDJ-FLX4 SMART FADER

Csatlakozók és kékfog

Az FLX4-et már USB Type-C -vel lehet csatlakoztatni PC/MAC -hez, az új szabvány jó dolog, de a plusz csavar nem csupán a csatlakozó (amiből egyébként 2 db aljzat van a készülék hátulján: az egyik csak töltésre, a másik pedig eszköz csatlakozáshoz és töltésre)… hanem az, hogy az FLX4-et összekötheted így egy tablettel (vagy telefonnal – mazochistáknak) amin fut a legújabb Rekordbox app (Apple és Android is támogatott), és már mehet is a mixelés, PC nélkül!!! Akár Beatport/Tidal/Beatsource/Soundcloud Streaming előfizetésről – Rekordboxon keresztül.

A teszt idején sajnos nem volt még kompatibilis az éppen aktuális Rekordbox mobil app az FLX4-el, ezért ezt nem tudtam kipróbálni. 2023 év elejére ígérte a gyártó...

Ezt megtehetjük egyébként az FLX4-be épített Bluetooth-al is, virtual MIDI-vel… de én azt javaslom, inkább használjunk kábelt! Természetesen a mobilos csatlakozásnál szükséges a második USB-C aljzatba egy töltőt csatlakoztatni. FIGYELEM: 9V 3A (27W) táp szükséges, amit nem adnak a készülékhez, és egy átlagos telefontöltővel nem fog működni, ugyanis azok általában kisebb teljesítményűek (10-15W körüliek).

Ami azt illeti, nekem a legnagyobb töltőm itthon éppen ekkora teljesítményű volt (leírása szerint), de mégis kevésnek bizonyult a beindításhoz. Ezt onnan tudhatod, hogy csatlakoztatás után a Loop IN és OUT gombok villognak. Szóval nem árt, ha a minimum ajánlás fölé mész táp teljesítményben. - Az mondjuk furcsa, hogy a sima PC-s csatlakozásnál meg elég neki az a villanymennyiség ami az alap PC USB-ből rendelkezésre áll.

FLX4 USB-C
FLX4 USB-C

Dj szoftver kompatibilitás

Az FLX4 természetesen Rekordbox kompatibilis, de ez már megkapta a hivatalos Serato támogatottságot is. A DDJ-400 -al szemben, ami nem Serato támogatott gyárilag (természetesen MIDI map-olással működőképes lehet).

Hangminőség

A DDJ-400 -as tesztemben (és videómban is) szóvá tettem a controller gyengébb pontját, a hangminőséget. (Illetve még régebben a DDJ-RB-nél szintén). Bár igyekeztem hangsúlyozni mindenhol, hogy általánosságban annál a felhasználásnál amire ez a pult való (vagy amire szánták) nem olyan nagy katasztrófa – az elég kemény alapzaj, ami a pultból kijön… mégis nagyon sokan fent akadtak ezen. Néhányan mindenféle megoldásokat is próbáltak javasolni, de ez nem így működik skacok!

Sajnos a DDJ-FLX4 esetében sem történt nagy változás ezen téren, a hangminőség talán egy ici-picit jobb lett - de studioban is alig észrevehetőaz alapzaj mennyisége maradt a régi. Ez valószínűleg sokáig így is fog maradni, ez a kategória jellemzője. Egy Suzuki Swift-el ne akarj 320 km/h-val csapatni! Nagy valószínűséggel a legtöbben semmit nem fognak ebből tapasztalni, mert egyszerűen nem olyan körülmények között fogják használni ezt a pultot, ahol számít. Ha pedig tényleg számít, akkor tessék felsőbb kategóriákból vásárolni.

Jó minőségű USB kábel? Ez alap, hogy azt használjunk mindig – a problémát nem oldja meg, hanem inkább a hiánya tovább rontja. A passzív zajszűrős kábel sem közevetlen ennek a problémának a védelmére szolgál (mivel ez egy USB), de ebbe ne menjünk bele jobban (amúgy nem baj, ha olyan a kábel). Aktív zajszűrés a kimeneten: mint ahogy minden ilyesmi – működéséből adódóan veszteségeket fog okozni, ne szegényítsük tovább az egyébként is éppen megfelelő hangképet ilyesmivel.

A zaj mértéke némiképp eltérhet különböző szitukban (más számítógép, kicsit jobb audio kábel, stb) de alapvetően abból ered, hogy maga a hangkártya a kontrollerben gyengébb alkatrészekből készült, illetve a kimenet 1 pár asszimmetrikus RCA (bár ez utóbbi önmagában még nem lenne baj egyébként). Ezt nem tudjuk jó Magyar Cseh-Szlovák módszerrel meg-henkölni. :D Vagy mégis? …

Pioneer DDJ-FLX4
Pioneer DDJ-FLX4

Van egy működő megoldás a hangminőség javítására, de ez persze pénzbe kerül, és sajnos nem is kevésbe. Sokatoknak biztos nem újdonság az ötlet, de sok kérdés érkezett be hozzám ezzel kapcsolatosan is, ezért most rakjuk tisztába ezt is.

Mi van, ha egy másik hangkártyát használunk a kimenethez, ASIO-val?! Nem túl drága, belépő szintű, USB-s hangkártyáknak is viszonylag jó hangjuk van már manapság – jobb, mint ezeknek a pultoknak (akár még szimmetrikus kimenetünk is lesz általuk). Van viszont ezzel egy probléma, amibe a legtöbben hamar bele is szaladnak: ez pedig a fejhallgató kimenet. Ha egy külön hangkártyát használsz (ASIO-val), akkor a fülest is azon keresztül kell használnod (mivel a Rekordbox-al sem lehetséges egy időben 2 ASIO-t használni). Tehát ez esetben a pultba (RB/400/FLX4) kötött fejhallgatód süket lesz. Át kell dugnod azt is a plusz hangkártyádba (azokon is van külön fejhallgató kimenet). Viszont a legtöbb belépő szintű USB-s hangkártyánál sajnos a fejhallgató kimenet nem leválasztható a master kimenetről, tehát abba csak a master-t tud szólni. Nem pedig az, amit a pulton CUE gombbal választasz, sőt a pulton lévő füles arány és hangerő potméter is döglött lesz – tehát nincs belehallgatás lehetőséged. Sajnos nem ismerem az összes kapható hangkártyát ilyen mélységben, de a népszerű kisebb modelleknél általában mindnél így van. Például a Focusrite Scarlett esetében a 6-os (illetve a 8-as) az első modell, aminél megoldható a fejhallgató egyedi (belső) kötése. A kisebb, 2-es, 4-es-eknél sajnos nem. Ezért válik kissé drágává hirtelen ez a megoldás, mert ezek a hangkártyák kb. olyan áron mozognak már, mint maga a kontroller. Szóval csak ezért nem biztos, hogy érdemes ilyen kártyát venni. De a hangkártya másra is használható, illetve van, akinek már eleve van a polcon régebbről stb. Ez egy egyéni kérdés már innentől, de megoldás lehet.

Pioneer DDJ-FLX4 Jog
DDJ-FLX4 JOG

Zárszó - Kinek való a DDJ-FLX4?

Röviden és tömören próbálok válaszolni az örök kérdésekre:

Jó pult az FLX4?

Igen, nagyon sok szuper képességet kapsz, a nagy pultokhoz mérten szerintem nagyon jó áron.

Pioneer DDJ-FLX4

Kezdőnek jó az FLX4?

Alapvetően nem, mert a klasszikus dj-zés megtanulására továbbra is alkalmatlan (ahogy a 400 és az RB is). Viszont egészen más kort élünk már DJ technológiailag és ezt el kell fogadnunk (ez egy bonyolult, hosszabb kérdés). A klasszikus dj-zés kihalt, mint a Jedy-k. A dj-zéshez szükséges alapelveket pedig el lehet ezekkel sajátítani, ha meg van rá a megfelelő szándék. Tehát a kérdésre mégis csak igen a megfelelő válasz.

Pioneer DDJ-FLX4

Kinek jó az FLX4?

Az előző kérdésben kifejtett kezdőkön kívül én elsősorban azoknak ajánlanám, akik házibuliban vagy otthon egy kis plusz játékra vágynak, nem elég nekik, hogy csak szól egy Spoti vagy YouTube – szeretnének kicsit mixelgetni is – akár komolyabb dj ismeretek nélkül. Viszont annyira jó a pult tudása, hogy nem ritka az eggyel komolyabb, kis rendezvényeken való használata sem. Ha valakinek egy évben 1-2 ilyen rendezvénye van, simán jó megoldás arra is. Nagyobb gyakoriságnál illene szerintem eggyel magasabb kategóriát használni (nem a tartóssága végett, azzal nincs gond, még azt is bírja).

Pioneer DDJ-FLX4

Érdemes lecserélni a DDJ-400-at FLX4-re?

Remélhetőleg a piacot nem én mozgatom majd azzal, hogy válaszolok erre a kérdésre :D Szerintem érdemes lecserélni. Első ránézésre nem sok a különbség, de ha kifejtjük mindet – ahogy a cikk is erről szól – látható, hogy jobb pult lett a DDJ-FLX4, elődjéhez a DDJ-400-hoz képest. Az új ára pedig kb. ugyanannyi, tehát többet kapsz a pénzedért, mint a 400-asnál (inflációt bekalkulálva). A használt piaci ár persze más tészta, de nem jöhetnek létre borzalmasan nagy különbségek, 20-30 ezer Ft ide vagy oda pedig nem sok manapság (sajnos). Mostanában, még mindig, inkább múlik a beszerezhetőségén egy eszköz választás, mint sem az árán.

Jó zenéléseket kívánok nektek!

A Pioneer DDJ-FLX4 -et a Dj Sound Light biztosította számomra, ezúton is köszönöm nekik! Ez a cikk nem reklám, nem szponzorált tartalom!

by DANEE DEE

DDJ-FLX4 - vélemény videó

vissza a blogokhoz